4

‘Daniel Pearl werd vermoord door Pakistaanse legertop’

Franse onderzoeksrechter stuit op mysterieus complot

De Amerikaanse journalist Daniel Pearl die in 2002 door terroristen in Pakistan werd onthoofd, was slachtoffer van een wraakactie wegens een mislukte wapendeal. Dat zou de onderzoeksrechter volgens Franse media tegenover nabestaanden van slachtoffers van een andere terreuractie gezegd hebben.


Het verhaal doet in Frankrijk al langer de ronde als de ‘Karachi affaire’. Daarbij zou de moord op Pearl gekoppeld zijn aan een andere terreurdaad in Pakistan, drie maanden later, waarbij elf Fransen om het leven kwamen. 

Begin deze week berichtten de Franse media over een ontmoeting van onderzoeksrechter Marc Trevidic die over het complot vertelde tijdens een ontmoeting met nabestaanden. Wat eerst een verzonnen verhaal leek, lijkt nu steeds meer werkelijkheid te worden, verklaarde hij.

Vanaf het begin wees de Pakistaanse geheime dienst moslimfundamentalisten als schuldigen aan. Later bekende een van de gevangenen in de beruchte gevangenis Guantanamo Bay dat hij Pearl persoonlijk onthoofd had. Deze verdachte bleek later te zijn gemarteld door zijn Amerikaanse ondervragers.

De moord op Pearl, die de wereld schokte omdat zijn onthoofding in een video was te zien, is altijd met raadselen omgeven. Datzelfde geldt voor de aanslag op de nus met Franse ingenieurs.

Volgens het verhaal van de Karachi affaire waren Pakistaanse officieren woest op Frankrijk omdat de toenmalige president Chirac een voor hen lucratieve regeling blokkeerde. Zij zouden provisie ontvangen bij de aanschaf Franse onderzeeërs door Pakistan. Die kwestie speelde in 1995. Uit wraak zouden ze de Fransen vermoord hebben.

Omdat er zeven jaar zit tussen de blokkade van Chirac en de terreurdaad werd de Karachi affaire theorie naar het rijk der fabelen verwezen, onder andere door president Sarkozy.

Trevidic achterhaalde dat de degenen die Pearl onthoofden in hun lijst met eisen ook stelden dat de Verenigde Staten beloofde F-16’s aan Pakistan zou leveren. Voor islamitische terroristen is dat een uiterst merkwaardige eis, voor de Pakistaanse legertop een zeer waarschijnlijke. Volgens Trevidic is het daarom hoogstwaarschijnlijk dat de laatsten achter beide terreurdaden zitten.

Over de moord op Daniel Pearl werd in 2007 een film gemaakt met Angelina Jolie in de rol van zijn vrouw. (zie trailer)

France 24: Karachi bombings linked with Daniel Pearl murder

Geef een reactie

Laatste reacties (4)