14

‘Dankzij alcoholslot toch alcoholisten in verkeer’

Psychiaters trekken aan de bel: Alcoholverslaafden worden nu nog medisch ongeschikt verklaard. Minister wil medisch onderzoek laten vervallen Alcoholisten kunnen zo weer deelnemen aan verkeer

De invoering van het alcoholslot zal er toe leiden dat alcoholverslaafden weer aan het verkeer gaan deelnemen. Dat vreest de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). Minister Schultz van Haagen van Infrastructuur voert het alcoholslot in mei 2011 in. Bestuurders die worden betrapt met meer dan acht biertjes op krijgen zo’n alcoholslot in hun auto. De bestuurder moet dan voortaan via een blaaspijpje aantonen dat hij niet heeft gedronken. Komt hij niet door de test, dan gaat de auto op slot.


De NVvP laat in een persbericht weten:

Alcoholverslaafden worden nu nog medisch ongeschikt verklaard en dienen eerst te zijn genezen alvorens ze weer aan het verkeer mogen deelnemen. Tot grote zorg van de NVvP wil de minister voortaan dit medisch onderzoek laten vervallen, hetgeen een groot risico inhoudt voor de verkeersveiligheid: alcoholverslaafden zullen niet langer worden geïdentificeerd en zullen (ondanks hun feitelijke medische ongeschiktheid) via het alcoholslotprogramma tóch deelnemen aan het verkeer.
Bovendien wordt alcoholverslaving door het ministerie gezien als een gedragsprobleem dat is te corrigeren met een alcoholslot, terwijl de huidige wetenschap alcoholverslaving ziet als een ernstige hersenziekte en daarom intensieve medische behandeling behoeft. Het verkeersonveilige en onverantwoorde gedrag komt juist voort uit de ziekte en zal niet verdwijnen wanneer de verslaafde niet geneest.
Het Alcoholslotprogramma, dat niet voorziet in een verplicht individueel behandeltraject, moet dus niet toegankelijk zijn voor alcoholverslaafden. Wel lijkt het een passende maatregel voor bestuurders met mildere alcoholziekten zoals alcoholmisbruik, op voorwaarde dat ook zij aantoonbaar genezen zijn alvorens uit het programma te komen.

De NOS meldde vanochtend dat het alcoholslot in mei zal worden ingevoerd.. Voormalig minister Eurlings had al een test met het alcoholslot laten doen. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu voert het nu in.

Verkeersdoden
Ook alcoholisten krijgen een alcoholslot. Met deze maatregel moet het aantal verkeersdoden waarbij alcohol in het spel is, worden teruggedrongen.

Volgens deskundigen moeten alcoholisten dus helemaal niet rijden, maar uit onderzoek zou zijn gebleken dat een alcoholslot beter voor de veiligheid werkt dan een totaal rijverbod. Daarom kiest de minister hiervoor.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)