104

‘Dat geld zijn we kwijt’

Nederland is minimaal 350 miljoen euro extra kwijt aan Europa ... Timmermans wil aanpassing besluit

Er is niets meer te doen aan het besluit dat Nederland een extra bedrag van 350 tot 500 miljoen euro moet bijdragen aan de Europese begroting. Minister Dijsselbloem denkt dat we dat geld kwijt zijn.


Dijsselbloem zegt samen met de ministers van Financiën van zeven andere landen er alles aan gedaan te hebben om het besluit tegen te houden, maar dat het niet gelukt is omdat de meerderheid de lidstaten groen licht heeft gegeven.

Volgens de minister is er geen ruimte meer om iets aan het besluit te doen. Bovendien heeft Nederland de afgelopen jaren ook meevallers uit Brussel gehad. Wie de rekensom maakt zou op 0 uit komen.

De EU-landen moeten dit jaar zo’n 7,3 miljard euro bijstorten om het gat van 11,2 miljard euro te dichten. Na de zomer zal bekeken worden hoe het resterende bedrag van 3,9 miljard euro gefinancierd zal worden.

Minister van Buitenlandse Zaken is niet gelukkig met de constatering. “Dat betekent heel simpel dat we elders een half miljard minder kunnen uitgeven en dat is in deze tijd van crisis zeer problematisch.” Hij wil pogen het besluit nog aan te passen: “We hebben beperkte speelruimte, maar we zullen elke millimeter van die ruimte gebruiken.”

NOS: Dijsselbloem: EU-geld zijn we kwijt

Geef een reactie

Laatste reacties (104)