Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Studie: Docu's van David Attenborough net zo rustgevend als meditatie

  •  
06-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
22666670580_75843a215c_b
Mindfulness en andere meditatiecursussen en -technieken mogen dan gretig aftrek vinden, er is een activiteit die minstens zo goed werkt om de innerlijke rust te hervinden: het kijken van de documentaires van David Attenborough. Dat is de uitkomst van een nieuw onderzoek.
Miguel Farias, een psycholoog verbonden aan de Britse universiteit van Coventry deed samen met wetenschappers uit Nederland en Nieuw-Zeeland onderzoek naar verschillende manieren van zelfhulp. Na 22 uiteenlopende methoden te hebben onderzocht, bleek dat mindfulness en meditatie niet per se beter werken dan joggen of rustgevende tv-programma’s kijken.
Ook bestudeerden de wetenschappers eerder onderzoek waaruit zou blijken dat mindfulness en meditatie bevorderlijk zouden zijn voor het concentratievermogen. Volgens de onderzoekers werden die eerdere studies vooral verricht door mensen die ook lesgaven in mindfulness of meditatie, waardoor de uitkomst van het onderzoek hoogstwaarschijnlijk gekleurd was. Volgens Farias halen deelnemers aan dergelijke klasjes zelfs niet meetbaar meer uit de lessen, dan wat de leraar hen voorschotelt. Hij vergelijkt de technieken dan ook met religie en waarschuwt voor een “magisch geloof” in de heilzame werking van meditatie.
Daarmee is overigens niet gezegd dat technieken als mindfulness of andere meditatie níet bevorderlijk zijn voor rust en concentratie. Maar voor wie liever languit op de bank ligt, dan in een moeilijke pose op een yogamatje, zijn de beelden van sir Attenborough een prima alternatief.
Bron: The Times
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.