Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

David Cameron doorgezaagd over Saoedische mensenrechten

  •  
07-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cameron_300_03.jpg
Volgens Britse premier is laffe houding omwille van nationale veiligheid
De Britse premier David Cameron is stevig aan de tand gevoeld door Channel 4 News inzake zijn banden met het mensenrechten schendende Saoedi-Arabië. Volgens Cameron heeft de tamme houding alles te maken met de nationale veiligheid.
Journalist Jon Snow wilde van Cameron weten of hij persoonlijk betrokken is bij de geplande executie van Ali Mohammed Al-Nimr. Saoedi-Arabië is van plan de jongen te kruisigen en onthoofden wegens deelname aan een demonstratie voor meer democratie in het land. Cameron heeft gezegd dat hij er zelf met geen woord over heeft gerept bij zijn Saoedische collegae, maar dat hij dat heeft uitbesteed aan de minister van Buitenlandse Zaken en de ambassade.  ‘Ik zal kijken of er een mogelijkheid is dat ik het zelf ook nog ter sprake breng,’ voegde Cameron daar nog lafjes aan toe.
Snow wilde ook van Cameron weten waarom hij ervoor heeft gezorgd dat de Saoedi’s een omstreden plek konden bemachtigen in de VN Mensenrechtenraad. Volgens Snow was dat een ‘nogal smerige’ deal met ‘een van de meest mensenrechten schendende regimes op Aarde.’  Onlangs werd bekend dat al in 2013 de Britten en de Saoedi’s overeen zijn gekomen elkaar te steunen om een plek in de Mensenrechtenraad te bemachtigen.
De zichtbaar geagiteerde premier wil eerst geen direct antwoord op de vraag van Snow geven en blijft diplomatieke antwoorden geven als: ‘ik ben het absoluut niet eens met de manier waarop zij straffen, over de doodstraf, over al dat soort zaken.’
Met dat antwoord neemt Snow echter geen genoegen en blijft vragen waarom die deal met de Saoedi’s is gesloten. Cameron, geïrriteerd, antwoordt: ‘We hebben een band met Saoedi-Arabië en als je het per se wil weten, vertel ik waarom. Het is omdat we belangrijke informatie van ze krijgen. We onderhouden een band met ze omwille van onze nationale veiligheid.’
Volgens Cameron is er in elk geval één situatie sinds zijn aantreden als premier, waarbij een bomaanslag in het Verenigd Koninkrijk is verijdeld dankzij informatie van de Saoedi’s. ‘Dat kan wel zo zijn,’ werpt Snow tegen, ‘maar het importeert én exporteert ook veel radicalisme door het van staatswege gesponsorde wahabisme.’ 
‘We moeten werken naar een versie van de islam die vrede en tolerantie propageert,’ aldus Cameron. De premier zegt dat dat iets is waar de Britten in eigen land aan moeten werken, maar ook vaker over in gesprek moeten met andere landen, waaronder Saoedi-Arabië. Volgens Cameron doet Saoedi-Arabië echter al uitstekend werk als het gaat om het de-radicaliseren van radicalen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.