Laatste update 19:36
93

David Cameron: er komt geen herkansing, we stappen eruit

De vertrekkende premier David Cameron wil geen nieuw referendum om Groot-Brittannië toch lid te laten blijven van de Europese Unie. Dat heeft hij in het Lagerhuis gezegd als antwoord op een online petitie die ondertekend werd door bijna vier miljoen mensen. Volgens Cameron mag de Brexit dan wel slecht zijn voor het land, maar het is de keuze van het volk geweest.

Behalve de mededeling dat er niet opnieuw gestemd zal worden, heeft Cameron het Britse parlement ook met klem verzocht het vertrek uit de EU niet te blokkeren of te frustreren. Ook hoeft volgens de premier de Britse financiële wereld niet te vrezen, aangezien stresstests uit het verleden zouden aanwijzen dat de markten dit soort tegenslagen wel aankunnen. En zo niet, dat grijpt de Bank of England wel in, aldus Cameron. Sinds de aangekondigde Brexit is de waarde van de Britse pond gekelderd naar het laagste niveau sinds 1985.

Op de toespraak van Cameron kwam wel tegenspraak, namelijk uit Schotse hoek. Een SNP-parlementariër liet weten dat Schotland niet van plan is uit de EU te stappen. De Schotten stemden in grote meerderheid vóór het lidmaatschap. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de Schotten nu wel met een nieuw, eigen referendum komen.

NOS: Cameron: geen nieuw referendum brexit

cc-beeld: Number 10

Geef een reactie

Laatste reacties (93)