Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De aarde is op, alle natuurlijke rijkdommen voor heel 2017 al verbruikt

  •  
02-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
277 keer bekeken
  •  
14293119_046989167c_z

© cc foto: Jenn Calder

De aarde kan onze honger naar natuurlijke rijkdommen niet volgen. Vandaag al, op Earth Overshoot Day , hebben we meer hulpbronnen opgemaakt dan de natuur in een jaar kan aanmaken, rekende het Global Footprint Netwerk uit. Dat doen we onder andere door overbevissing, te veel ontbossing en meer broeikasgassen de atmosfeer in te spuwen dan bossen kunnen opnemen. Tot en met 1969 was onze ecologische voetafdruk niet groter dan de biocapaciteit, maar sindsdien zijn we ieder jaar meer gaan vergen van de aarde. Vorig jaar viel de dag nog iets later, op 8 augustus.
Als iedereen ter wereld zoals de gemiddelde Nederlander zou leven, zouden we veel sneller door de natuurlijke rijkdommen heen zijn geweest. Namelijk al op 18 april.
De grootste verbruikers per hoofd van de bevolking zijn Luxemburg, Qatar en Australië. Als iedereen zou leven zoals de gemiddelde Australiër, zouden we maar liefst 5,2 planeten nodig hebben om genoeg te produceren. In Georgië, Zuid-Sudan en Honduras consumeren ze het minst natuurlijke hulpbronnen.
Bron: De Standaard, Earth Overshoot Day

Meer over:

aarde, leven, klimaat, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.