35

De Assad-mails: Leven in luxe en lachen om hervormingen

The Guardian kreeg e-mails in handen van de Syrische president Assad aan zijn getrouwen

Bashar Al-Assad liet zich door Iran adviseren over het neerslaan van de opstand in zijn land. De Syrische president voerde het beleg van de stad Homs op, nadat hem ter ore was gekomen dat daar westerse journalisten waren. Assad lacht om politieke hervormingen. Terwijl het land in bloederige strijd is ondergedompeld, leven hij en zijn familie in overdadige luxe. Dit en meer blijkt uit e-mails van de president aan zijn getrouwen die in handen zijn gekomen van de Britse krant The Guardian.

Activisten wisten de hand te leggen op meer dan drieduizend e-mails uit privéaccounts van Assad en zijn vrouw Asma. Ze zouden door leden van de oppositionele Hoge Raad van de Revolutie zijn onderschept tussen juni vorig jaar en februari. The Guardian heeft van de meeste kunnen verifiëren dat ze authentiek zijn.  

Uit de documenten komt een bijna absurdistisch beeld van de president en zijn familie naar voren. Terwijl in één jaar ruim achtduizend Syriërs het leven lieten in de strijd tegen Assad, leiden hij en zijn Asma een beschut leven, ver verwijderd van de oplopende crisis en in overdadige luxe.

Assads vrouw shopt voor duizenden dollars online aan designer spullen en de president zelf lijkt zijn tijd te verdrijven met het uitwisselen van linkjes op zijn iPad en het downloaden van muziek van iTunes. Terwijl sommige Syriërs de schaarste van voedsel en andere basale levensmiddelen begonnen te voelen, gaf Asma Assad tienduizend Britse pond uit aan tafels, kaarsen en kandelaars uit Parijs en gaf ze een hulp de opdracht om een fonduesetje te bestellen op Amazon.

Behalve het luxe leven van de Assad blijkt uit de mails ook dat de president zich heeft omringd met een netwerk van vertrouwelingen dat direct aan hem rapporteert via privé-e-mail. Dit netwerk staat buiten de controle van nationale veiligheidsdiensten en ook buiten het toezicht van de rest van de Assad-clan.

De kleine hervormingen die Assad heeft toegestaan lacht hij zelf weg als “onzinnige wetjes van partijen, verkiezingen en media”. Als alles misgaat en de president zich gedwongen ziet het land te verlaten, kan hij altijd terecht in Qatar. Dat zegt tenminste een dochter van de emir van dat land in een e-mail aan Assad.

Meer bij The Guardian: Exclusive: secret Assad emails lift lid on life of leader’s inner circle

Foto-cc: Ammar Abd Rabbo

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (35)