Laatste update 18:06
14

De beste artikelen om te lezen op 4 mei

Op 4 mei herdenkt Nederland “allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties”. Om 20.00 uur zal traditioneel twee minuten stilte in acht worden genomen, waarna bij diverse plechtigheden zal worden gesproken door hoogwaardigheidsbekleders en kransen zullen worden gelegd.

Ook in de media wordt veel aandacht besteed aan het fenomeen herdenken, de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging in het bijzonder. Hieronder de beste artikelen van de dag over het onderwerp:

Volkskrant: Waarom Maria zweeg

Nadat haar man Jan was gestorven in een Duits concentratiekamp, besloot Maria de Visser om nooit meer over het verleden te praten. Het dorp zweeg mee. Zeventig jaar later gaat hun kleindochter op zoek naar het verhaal dat ontbreekt. Hoe Jan de Visser werd verraden en waarom zijn vrouw er nooit meer over sprak.

Vrij Nederland: Hoe Salo Muller de NS alsnog de rekening van de oorlog presenteerde

Salo Muller, Holocaustoverlevende en in de jaren zestig en zeventig fysiotherapeut van het grote Ajax, vocht met de NS om genoegdoening vanwege hun rol bij de Holocaust. ‘Het moet wel een punishment zijn.’

NRC: ‘Ik zie m’n ouders nog staan, keurig aangekleed voor transport’

Ze was onverschrokken en ze had geluk. Betty Bausch-Polak heeft na de oorlog meer dan vijftig jaar niet over haar ervaringen gesproken. Maar de honderdjarige weet alles nog.

Trouw: Edith Eva Eger, de ballerina van Auschwitz, danste voor Josef Mengele: ‘Het is de liefde die me heeft gered’

NOS: Het oorlogsleed van de Merwedegijzelaars: ‘De lijken hingen in de bomen’

“Het krioelde van de Duitsers”, vertelt de destijds 19-jarige Kees Mijnster hierover. Hij is één van de honderden jongens die die dag op hardhandige wijze zijn opgepakt en weggevoerd naar kamp Amersfoort. In de documentaire De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders – vanavond om 20.30 uur op NPO 2 – is Mijnster één van de overlevenden die zijn verhaal vertelt.

Volkskrant: Ben Ferencz (99), de aanklager die geen tijd heeft om dood te gaan

Als onderzoeker van oorlogsmisdaden bezocht Ben Ferencz concentratiekampen. Deze ‘blik in de hel’ bepaalde de rest van zijn leven. Zijn inzet en eigenwijsheid hielpen het internatio­naal recht vooruit. Ferencz is de enige nog levende aanklager van de Neurenbergprocessen en werkt nog elke dag.

NRC: Geboren in Westerbork: boksend de oorlog door

Joop Waterman (75) is geboren in het concentratiekamp waar zijn vader gedwongen werd wedstrijden te boksen. Een reis terug naar zijn geboorteplaats.

Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (14)