Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De chocola raakt op

  •  
18-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
chocoladeschaarste.jpg
Prachtige website over het dreigende tekort aan chocolade
Een wereld met te weinig chocola is onvoorstelbaar en voor veel chocoladeliefhebbers een regelrechte ramp. Toch dreigt er een tekort aan cacao en dus aan chocolade.
In Nederland eten we bergen chocola, vijf kilo per persoon per jaar. Ook voor de Nederlandse economie is cacao een belangrijke factor: 600.000 ton cacao doorgevoerd via de Nederlandse havens. Dat is 20 procent van de totale wereldvoorraad. Maar de vraag naar chocola groeit en het aanbod daalt. Hoe kan dat? Onder andere omdat steeds meer boeren kiezen voor de teelt van rubber- of palmolie omdat ze daar meer geld mee kunnen verdienen. En wat kan eraan gedaan worden? In samenwerking met de Volkskrant, maakte fotograaf Kadir van Lohuizen voor het tijdschrift Oneworld een bijzondere reportage over het leven en werk van verschillende cacaoboeren en over de pogingen van Mars en Nestlé om de cacaoproductie op te voeren. Want: geen cacao, geen chocolade. Mars verzorgt in samenwerking met Solidaridad trainingen voor de boeren en regelt kunstmest voor ze. Zo lijkt er een gedeeld belang tussen de chocoladeverkoper en de boer, schrijft Kadir van Loduizen op de site. De website waarop de informatie en de foto’s te zien zijn heet ‘dechocolaraaktop.nl’ is niet zomaar een site, maar een  prachtige mix van informatie, foto’s, bewegende beelden en geluid. Je ziet de reis die de cacaoboon aflegt vanaf het moment dat hij door de boer wordt geoogst tot het moment dat er bij Mars in de fabriek repen van worden gemaakt.
RTEmagicC_chocoschaarste.jpg
Of de pogingen van bedrijven als Mars voor iedereen even voordelig uitpakken is de vraag. Als de schaarste werkelijk toeslaat, is chocola in de toekomst misschien alleen nog maar te krijgen in chocoladejuweliers.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.