93

De dag dat Nederland een nieuwe oorlog instapt

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de militaire missie ... Grote zorgen VVD en PvdA over financiering ... 'We moeten de naïviteit van ons afschudden'

Donderdag stapt Nederland een nieuwe oorlog in: die tegen IS. Maar de missie zelf kent nog veel onduidelijkheden. Om te beginnen met de financiering. Want er is onder de Kamerleden grote onduidelijkheid over de financiering van de militaire missie tegen IS. Dat meldt NU.nl

Updates:
Gedurende de dag worden updates onderaan dit artikel toegevoegd.

Coalitiepartner PvdA vindt dat de missie ‘op de pof’ wordt gefinancierd. Ook de VVD, SP, CDA, D66 en GroenLinks maken zich zorgen. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft 150 miljoen gereserveerd voor de missie. Volgens het kabinet zal deze maximaal een jaar duren.

GroenLinks-leider Bram van Ojik:

Het is geen fraaie vertoning dat het kabinet een beroep doet op toekomstige reserves.

VVD’er Han ten Broeke:

Dit is een fundamentele operatie. Dit is een fundamenteel gevecht wat we voeren. We moeten de naïviteit van ons afschudden. Dit gevecht zal lang duren.

Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP:

Nederland stort zich in een internationale strijd waarbij niet duidelijk is hoe die zal aflopen. Dat Nederland langer dan een jaar in Irak zal zitten, is iets wat zeker is. (..) Nederland heeft gebedeld mee te mogen doen met de Amerikaanse strijd tegen terrorisme. (..) Als je zo staat te hijgen om mee te doen, kun je niet na een jaar al zeggen dat je ermee stopt.

Raymond Knops, Kamerlid voor het CDA:

“Wij steunen de strijd tegen IS, maar waarom is Nederland niet militair actief in Syrië?

De PvdA wil eerst een langer termijn visie op Syrië zien voor het een eventuele uitbreiding van de militaire missie naar Syrië ondersteunt. Donderdag vindt er in de Tweede Kamer een debat over de Nederlandse steun aan de internationale coalitie tegen IS plaats.

Update 12.21

Regeringspartij VVD vindt bij monde van Kamerlid Ten Broeke, dat een illegale aanval op IS in Syrië mogelijk moet zijn. Zonder resolutie van de VN-Veiligheidsraad wordt een aantasting van de autonomie van een staat als illegaal beschouwd maar een resolutie kan geblokkeerd worden door een aantal permanente leden.

We moeten ons lot ten langen leste niet in handen leggen van een Russisch of Chinees veto in de Veiligheidsraad.

NU.nl: Grote zorgen in Kamer om financiering IS-missie

CC-foto: Flickr Gerard Stolk 

Geef een reactie

Laatste reacties (93)