Laatste update 17:48
6

De dokter mag niet meer over patiënten praten op WhatsApp

Even met de dokter appen over een aandoening of behandeling, het lijkt misschien handig, maar het is een ramp voor je privacy. Daarom zegt de Autoriteit Persoonsgegevens nu dat de berichtendienst niet meer mag worden gebruikt door artsen om medische gegevens uit te wisselen. Het is voor het eerst dat de Autoriteit zich zo stellig uitspreekt over WhatsApp gebruik door artsen. Dat nieuws brengt het televisieprograma Eenvandaag dinsdag.

De uitspraak is het gevolg van een artikel vorig jaar in NRC. Daaruit bleek dat veel artsen WhatsApp gebruiken voor bijvoorbeeld het uitwisselen van medische informatie over patiënten. Soms sturen ze ook foto’s en andere persoonlijke gegevens die privacygevoelig zijn.9873781113_8278d0766a_z

Maar ook al is het heel gemakkelijk een appje te sturen met een diagnose of een afbeelding van een aandoening, voor je privacy is het allesbehalve gezond. WhatsApp bewaart foto’s bijvoorbeeld in allerlei clouddiensten waardoor je nooit zeker weet waar ze op kunnen duiken. Daarbij is WhatsApp eigendom van Facebook, dat constant onder vuur ligt voor het schenden van onze privacy. Ook zijn er in het verleden meerdere incidenten geweest met de beveiliging van de populaire berichtendienst. Vorige week nog, ontdekte een student uit Nijmegen een lek in WhatsApp waardoor je persoonlijke informatie van gebruikers openbaar kunt maken. In zo’n app ga je geen gevoelige informatie delen als je beroepsgeheim hebt.

Naar aanleiding van het artikels destijds in NRC, liet de artsenfederatie KNMG een onderzoek uitvoeren om te kijken hoe groot het probleem was. Uit dat onderzoek bleek dat bijna de helft van de artsen, vier van de tien, WhatsApp gebruikt voor werk. Toen stelde de Autoriteit Persoonsgegevens zich nog bescheiden op in haar oordeel.

Toch kan een dienst als WhatsApp ook voordelen hebben. In de reportage van Eenvandaag dinsdagavond vertelt een arts hoe een zeer complexe transplantatie toch kon slagen omdat alle betrokken artsen via WhatsApp op de hoogte waren. Bij transplantaties mag geen onnodige tijd verloren gaan, want dan kunnen de organen afsterven. De snelheid van de berichtendienst was cruciaal tijdens de operatie.

cc foto: Jan Persiel

Geef een reactie

Laatste reacties (6)