16

‘De domheid krijgt te veel een gezicht’

Abdelkarim El Fassi over het allochtonendebat: Te veel aandacht voor excessen en te weinig voor problemen

Documentairemaker Abdelkarim El Fassi stoort zich er aan dat excessen, zoals het schoonmaakbedrijf dat alleen ‘Hollanders’ zoekt, veel media-aandacht krijgen. “Waarom haal je zo’n man in het belangrijkste tv-programma van Nederland?” Het debat over de samenleving lijkt alleen gevoerd te worden aan de hand van bizarre of extreme incidenten.


Volgens El Fassi veroorzaakt zo’n zaak van het schoonmaakbedrijf vertekende beelden en verwrongen ideeën. Aan de ene kant ontstaat er woede over de praktijk, aan de andere kant wordt racisme vergoelijkt ‘want hij is tenminste eerlijk’. “Terwijl het gaat om een heel klein bedrijf,” constateert de documentairemaker die zegt dat het werkelijke probleem veel groter is. “Hoeveel allochtonen werken er op de redactie van Pauw & Witteman?” Antwoord: 0. “Dat baart me veel meer zorgen, dat er op de redactie van zo’n belangrijk opinieprogramma geen allochtoon te vinden is. Hoeveel jongeren van Marokkaanse afkomst zijn er niet werkloos omdat ze geen baan kunnen vinden?”

Ook de vrijwel permanente focus van de media op criminele jongeren van Marokkaanse afkomst leidt volgens hem tot merkwaardige situaties. “Ik heb niks te maken met die jongeren en de gemiddelde Nederlander zou het heel gek vinden om voortdurend verantwoordelijk te worden gehouden voor het gedrag van bankiers die de crisis veroorzaakt hebben. Toch merk ik onder mijn Marokkaanse vrienden dat we het er altijd over hebben, in ieder gesprek.”

Abdelkarim El Fassi maakte de documentaire ‘Mijn vader, de expat’. Aanvankelijk was de film vooral voor zijn toekomstige kinderen bedoeld, als document over hun opa en geschiedenis, maar een enkele vertoning in de Rotterdamse bisocoop Cinerama was binnen een mum van tijd uitverkocht. Een tweede eveneens. Daarna ging de film naar Antwerpen, Amsterdam en inmiddels staat een toernee door heel Nederland gepland. Het complete gesprek met Abdelkarim kun je hier beluisteren. De Nacht van Jole is een nieuw programma op Radio 1 waarin Francisco van Jole praat met gasten en luisteraars.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)