48

De donkere kant van het Sinterklaasfeest

Drie Nederlandse vrouwen stellen zich kwetsbaar op en vertellen in IKONHUIS met zichtbare pijn wat het karakter van Zwarte Piet met hen doet

Moet Zwarte Piet nu wel of niet van uiterlijk veranderen om tegemoet te komen aan de pijn die veel donkere Nederlanders ervaren bij de knecht van Sinterklaas? In IKONHUIS gingen zondag drie prominente vrouwen die zeggen de last van Zwarte Piet’s huidskleur en karakter te ervaren, in gesprek over wat de huidige vorm van het ‘feest’ voor hen betekent.


Het gesprek gaat dieper dan alleen Zwarte Piet. Ook de onderliggende laag van discriminatie wordt aangesproken. Een Amerikaans experiment wordt aangehaald waarin zowel  blanke als donkere kinderen te zien zijn. De blanke kinderen vinden zelf het blanke kindje het leukst, mooist en slimst, en de donkere kinderen vinden exact hetzelfde.

Anousha Nzume:

Ik heb zelf een Russische moeder, en wilde als kind altijd op haar lijken. Omdat ze blank is.

Volgende week doet de Raad van State uitspraak over het fenomeen van Zwarte Piet, en dan wordt ook bekend of de kreet van de donkere Nederlanders voldoende gehoord is om meegewogen te worden in de vorming van een herijkt Sinterklaasfeest. 

Foto: Still uit IKONHUIS

Geef een reactie

Laatste reacties (48)