101

De droomgevangenis van Fleur Agema

PVV-Kamerlid ontwierp als studente gevangenis, kunstenaar Jonas Staal heeft die nu gebouwd

PVV-Kamerlid Fleur Agema schreef ter afronding van haar opleiding aan de kunstacademie een scriptie over een nieuw model gevangenis. Kunstenaar Jonas Staal dook die scriptie op uit het archief en bouwde de gevangenis van Agema als maquette.

Van het project is een papieren boek verschenen dat ook gratis is te downloaden.

Uit het boek:

Deze publicatie is een introductie tot ‘Gesloten Architectuur’, het afstudeerproject uit 2004 van Fleur Agema, kamerlid van de Partij voor de Vrijheid. Haar project omvat een schets voor een nieuw gevangenismodel, dat zij ontwierp in het kader van haar masteropleiding architectuur aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht.

Beeldend kunstenaar Jonas Staal werkte Agema’s studies uit tot een volwaardig model dat haar gedachtegoed voor het eerst op gedetailleerde wijze visualiseert, en daarmee nieuw inzicht biedt in haar denkbeelden. Staal werd in dit onderzoek bijgestaan door architecten en ontwerpers, wat resulteerde in diverse digitale tekeningen en een maquette.

Middels een inleiding geeft hij inzicht in Agema’s ontwikkeling als architect en politica. Tevens onderzoekt hij in hoeverre haar architectonische werk van invloed is op het huidige regeringsbeleid, en daarmee de inrichting van onze samenleving.

Staal bouwde eerder een kopie van de inmiddels opgeheven Vrijdenkersruimte van de VVD. Hij schreef daarover op Joop.

Het boek is sinds vandaag verkrijgbaar bij uitgeverij Onomatopee, maar ook als pdf gratis te downloaden, de maquette is vanaf 17 november te zien in Extra City te Antwerpen en het theaterevent op 21 en 22 december in Frascati Amsterdam.

Geef een reactie

Laatste reacties (101)