8

De duistere kant van licht

Lichtvervuiling in Nederland ieder jaar groter... 'Nacht van de Nacht' vraagt aandacht voor lichthinder

Meestal besef je het pas als je op vakantie bent en op die verlaten boscamping ’s avonds naar de sterren kijkt. Of wanneer op een zaterdagavond, net als je je voor de tv hebt genesteld, plotseling de stroom uitvalt in de hele wijk: wat kan het donker donker zijn.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld en de hoeveelheid licht in ons land neemt alleen maar toe. Maar ook in de rest van Europa is er steeds meer licht, meer dan de helft van de Europeanen kan de Melkweg niet meer zien en in grote steden heb je mazzel als je op een heldere avond tien sterren ziet. Los van het feit dat er ongelofelijk veel elektriciteit nodig is voor al dat licht: onze biologische klok raakt ervan in de war en die van veel dieren ook. Zij hebben het verschil tussen dag en nacht nodig om te kunnen leven en voortplanten. Bovendien kunnen nachtdieren ’s nachts minder goed jagen als hun prooi ze in het licht kan zien. Daarbij is al die lichtvervuiling vaak ook nog eens spuuglelijk. Neem de voorbeelden van kantoren waar op iedere verdieping het hele weekend licht brandt terwijl er niemand aanwezig is.
Verschillende milieuorgansaties in Nederland proberen al jaren aandacht voor het probleem te vragen en mensen bewust te maken van lichthinder. Daarom organiseren ze dit jaar voor de negende keer de ‘Nacht van de Nacht‘, een nacht lang activiteiten in het donker op de dag dat de wintertijd ingaat.

In heel Nederland worden nachtwandelingen gehouden, kun je vaartochten boeken in het donker, dineren in verduisterde restaurants en sterrenkijken. Verschillende gemeentes zullen, net als bij Earth Hour, het licht uitdoen. Op de site staat ook een kaart met plekken waar het nog ‘echt’ donker kan zijn in Nederland.

CC foto: Chris Christner

Geef een reactie

Laatste reacties (8)