358

De échte keuze van Samsom

Media verdraaien uitspraken van PvdA-leider over voorkeur voor SP

Samsom verklaart liefde aan SP; Samsom wil premier worden in kabinet met SP; Samsom: PvdA minder ver van SP. De koppen van vandaag doen alsof een stem op Diederik een stem op Emiel is. Wat is er werkelijk aan de hand?

Het is bij iedere verkiezingen weer hetzelfde liedje. De zittende PvdA-leider zegt dat hij de SP niet uitsluit bij een coalitie en vervolgens pikken alle media dat op alsof het gaat om de ontdekking van koude kernfusie. Dat gebeurde in 2006, in 2010 en nu weer in Elsevier. Met koppen als ‘Samsom verklaart liefde aan SP’ wordt het nieuws de wereld in gestuurd.

Het SP-spook is bedoeld om voorzichtige kiezers weg te jagen bij de PvdA. Die zouden vrezen dat het spook straks hun spaarvarkens en huizen opeet. Of zoiets.

Het hoort ook bij dat andere spel: links gebrek aan samenwerking verwijten en als ze samenwerken klagen dat de linkse partijen weinig van elkaar verschillen. 

Maar wat heeft Samsom nu werkelijk gezegd? Joop kocht maar eens een Elsevier (4,99).

Elsevier: In 1998 (dat is in de vorige eeuw, redactie Joop) waarschuwde toenmalig PvdA-leider Kok voor ‘extreem-links’ (de SP ging toen van 2 naar 5 zetels, redactie Joop). Zou u dit herhalen?
Samsom: Nee, op sommige onderwerpen is de SP wat radicaler dan de PvdA, maar dat hoort bij zo’n partij.
Elsevier: ‘Wat’ radicaler?
Samsom: Wij slaan een brug tussen de wens tot behoud en de noodzaak tot verandering. De SP verwerpt verandering. 
Elsevier: U zegt dat de PvdA met ‘deze VVD’ niet wil regeren. Impliceert dat een voorkeur voor regeren met de SP?
Samsom: Dat gaat me iets te snel. Volgens de huidige zetelverdeling kunnen PvdA, CDA, GroenLinks en D66 en ChristenUnie ook een meerderheid vormen.

Samsom zegt ook nog dat er in de praktijk (Brabant, Nijmegen) mogelijkheden zijn om met de SP te besturen, dat die partij daar niet “minder goed in is dan wij.” Hij benadrukt de inhoudelijke verschillen. Over eerlijke inkomensverdeling denken ze dezelfde richting uit. Maar: “Bij ons krijg je er economische groei bij.” 

Is dat ‘liefde’ aan de SP verklaren? Dan is Rutte met Wilders getrouwd, op z’n islamitisch. Opvallend genoeg ontbreekt in het interview trouwens enige vraag over Wilders.

In het interview zet Samsom de PvdA neer als een brugpartij die zowel kiezers uit het D66/GroenLinks-kamp als SP-kamp wil bereiken. Samsom zegt ook nog dat hij zelf premier wil worden als de PvdA die post moet vullen, anders blijft hij in de Kamer. Verder uit hij kritiek op de koers van Merkel, Sarkozy en Rutte. Hij vergelijkt de houding van die leiders met die van een roofdier, dat er altijd op uit is het zwakste exemplaar te verschalken. In dit geval is dat Griekenland. Hij hekelt hun zucht om te bezuinigen. Ze doen dat “niet omdat het verstandig is, maar puur uit ideologie.”

Elsevier: Samsom wil premier worden in regering met de SP

cc-foto: Jacob Earl

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (358)