101

De échte waarheid over Palestina

Israëlische oud-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Danny Ayalon: 'Palestina heeft nooit bestaan' ... Ehh... Of toch wel?

De Israëlische oud-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Danny Ayalon, probeert in een video de illegale bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever goed te praten. Zo beweert hij onder meer dat de bezetting van de Westelijke Jordaanoever is ontstaan uit zelfverdediging van Israël tegen de omringende Arabische landen. De enge Arabieren vielen Israël eerst aan, toen móest het zichzelf wel verdedigen. Bovendien heeft het land ‘Palestina’ nooit bestaan, aldus Ayalon. De twee dames in bovenstaande video besloten de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken eens een lesje in geschiedenis te geven. Palestijnse geschiedenis, wel te verstaan.


In de tussentijd gaat Israël doodleuk verder met het bouwen van huizen in bezet Palestijns gebied. Dinsdag maakte de Israëlische organisatie Peace Now bekend dat Israël 20.000 huizen op de Westelijke Jordaanoever en 4000 in Oost-Jeruzalem wil bouwen. Het Israëlische ministerie van Volkshuisvesting zou de aanbesteding hebben uitgeschreven voor de bouwplannen. Hoewel de plannen nog in een zeer vroeg stadium zijn, denkt Peace Now dat de realisatie in enkele jaren een voldongen feit kan zijn.

Update 23.30

De Israëlische premier Netanyahu heeft laten weten dat de bouw van de nederzettingen toch wordt gestaakt. De Palestijnen dreigden uit de vredesonderhandelingen te stappen, als de bouw door zou gaan. De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat, liet dinsdag weten:

Ik heb ze meegedeeld dat als Israël deze plannen doorzet, dat het einde van de onderhandelingen en het einde van het vredesproces betekent.”

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft Israël gewaarschuwd voor de gevolgen van de bouw van de illegale nederzettingen.

Volkskrant: ‘Israël plant bouw van 24.000 huizen in Palestina’

Trouw: De echte waarheid over Palestina

Geef een reactie

Laatste reacties (101)