9

De eerste vrijheidscolleges van 2015

Gerdi Verbeet en Petra Stienen bijten het spits af in serie lezingen over vrijheid met lezingen over de vrijheid van meningsuiting en religie

In 1941 reageerde de Amerikaanse president Roosevelt in zijn State of the Union op de oorlog in Europa. In zijn toespraak, die ook wel de ‘four freedoms speech’ is gaan heten, benoemde hij vier fundamentele vrijheden die door de overheid moesten worden beschermd: de vrijheid van meningsuiting en religie en de vrijwaring van angst en gebrek. Roosevelt zag die vier vrijheden als een noodzakelijke voorwaarde voor een vreedzame samenleving.


Om dat idee levend te houden worden jaarlijks in aanloop naar Bevrijdingsdag de Vrijheidscolleges georganiseerd. Bekende Nederlanders spreken dan over deze vier thema’s. De eerste twee lezingen staan nu online en zijn van Petra Stienen en Gerdi Verbeet.

Gerdi Verbeet sprak over de vrijheid van meningsuiting en Petra Stienen sprak over de Vrijheid van Religie. Stienen:

Ik zou willen dat we een samenleving hebben waar wij hier voorbij de kleur van die religie kunnen kijken, dat we accepteren dat elk mens meerdere identiteiten heeft.

Andere sprekers die meedoen aan de lezingenreeks zijn onder andere Jan Jaap van der Wal, Ad van Liempt, Arend Jan Boekestijn en Sheila Sitalsing.

Kijk ook ‘Vrijheidscolleges 2015 van start

Gerdi Verbeet:

Geef een reactie

Laatste reacties (9)