Laatste update 12:41
70

De EU is akkoord met May, nu het VK nog

Na wat last minute-gesteggel met Spanje over Gibraltar is er vandaag op de Brexit-top dan toch een officieel akkoord bereikt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Slechts 40 minuten waren er nodig om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, waarna EU-president Donald Tusk via Twitter de witte rook verspreidde:

Eerder op de dag stelde Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat het akkoord een trieste dag markeert:

Het is treurig om een land als het Verenigd Koninkrijk te zien vertrekken. Vertrek uit de EU is geen heugelijke gebeurtenis, het is eigenlijk triest. Een tragedie.

De volledige tekst van de vergadering van vandaag telt drie paragrafen. 1: de EU stemt ermee in dat het VK eind maart uit de Unie mag. 2: de EU gaat akkoord met het kader voor toekomstige handelsafspraken. 3: EU-onderhandelaar Barnier wordt bedankt voor zijn “onvermoeibare inspanningen” als onderhandelaar.

De Britse premier Theresa May wacht nu de zware opgave om de deal door het parlement te loodsen. Om steun te vergaren publiceerde May vandaag een open brief aan de Britse bevolking, waarin ze schrijft dat voor- en tegenstanders van de Brexit hun strijd moeten staken en het vertrek uit de EU moeten gebruiken als een periode voor ‘vernieuwing en verzoening’. Het is nog maar zeer de vraag of er voldoende steun te vinden zal zijn voor de deal. Vorige week probeerde Brexit hardliners de premier nog af te zetten met een motie van wantrouwen, maar gingen daarmee vooral zelf af als een gieter. Er mag dan niet genoeg steun zijn om de premier te wippen, maar aangezien zowel de Noord-Ierse gedoogpartner DUP, als een groot deel van de Conservative Party, als oppositiepartijen Labour en Liberal Democrats tegen zijn, blijft ‘haar’ Brexit-deal voorlopig aan een zijden draadje bungelen.

The Independent schrijft vandaag dat er mogelijk nog een horde is voor uittreding uit de EU. Het Britse hooggerechtshof zal zich mogelijk eind december al uitspraken over de vraag of de Brexit ongeldig is, gezien het strafrechtelijke onderzoek naar Leave-financier Arron Banks. Ondertussen blijft de roep om een tweede referendum onverminderd sterk klinken:

Geef een reactie

Laatste reacties (70)