59

De eurocrisis levert de schatkist juist 7,5 miljard op

Lage rente compenseert kosten nagenoeg

De historisch lage rente die Nederland betaalt door de eurocrisis leverde de schatkist tussen 2009 en 2011 een meevaller op van 7,5 miljard euro. Daarmee zijn de extra kosten van de crisis – redding ABN Amro; gestegen begrotingstekort; noodlening voor Griekenland – nagenoeg gedekt.

Dat heeft de Volkskrant uitgezocht en het wordt bevestigd door het ministerie van Financiën. Het voordeel loopt de komende jaren verder op. De miljardenmeevaller ondergraaft de bewering dat de Griekse crisis de Nederlandse belastingbetaler alleen maar geld kost. De Volkskrant schrijft:

Vorige week leende Nederland 1,1 miljard euro op de kapitaalmarkt (looptijd drie maanden) tegen een rente van 0,12 procent. Ook voor langer lopende staatsleningen (tien jaar) betaalt het kabinet een zeer lage rente: 2,4 procent. Dat is ruim 1 procent minder dan voor de crisis. (…) De rentedaling voor Nederland is sinds 2009 een feit. Had minister De Jager in dat jaar dezelfde rente moeten betalen als in 2007, dan was hij 2,7 miljard euro duurder uit geweest voor de uitgifte van nieuwe staatsleningen en schatkistpapier (kortlopende leningen). In 2010 bedroeg het voordeel 2,8 miljard, in 2011 ruim 2 miljard euro. Nederland ververst jaarlijks ongeveer 15 procent van de totale uitstaande staatsschuld (390 miljard euro). 

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (59)