86

De frustreer-methode van klimaatontkenners

Alles draait om de suggestie van verdeeldheid

De affaire met de gehackte e-mails heeft duidelijk gemaakt hoe systematisch de tegenstanders te werk gaan, schrijft milieuwetenschapper Jan J. Boersema in Trouw

Volgens Boersema, hoogleraar aan de VU en werkzaam voor het instituut voor Milieukunde, gebruiken de klimaatcritici als vaste troefkaart dat er ‘verdeeldheid is onder wetenschappers’. In werkelijkheid is er van verdeeldheid amper sprake, aldus Boersema in een opiniestuk.

Deze troef wordt slim gespeeld. Zo heeft coalitie van de Amerikaanse kolen-industrie experimenteel laten uitzoeken welke argumenten emotioneel het best overkomen en welke groepen het meest gevoelig zijn. De uitgeteste frases kom je dan later tegen in de media. Onder echte wetenschappers zijn er maar heel weinig die de klimaatwerkelijkheid ontkennen, daarom creëert men zelf een groep van tegenstanders. Zodra argeloze vakbroeders een serieuze wetenschappelijke vraag opwerpen, bevinden zij zich dan tegen hun zin ineens op een lijst van klimaatsceptici, opgesteld door het door Exxon gesponsorde Heartland instituut.

De methode sorteert ook in Nederland effect.  De NOS meldt op gezag van opiniepeiler Maurice de Hond dat 22 procent van de Nederlanders ‘klimaatscepticus’ zou zijn. Deze groep, vooral bestaande uit PVV-stemmers, denkt dat de mens geen rol speelt bij de opwarming van de Aarde, als ze al geloven dat een dergelijk proces plaatsvindt. Daarmee is de verdeeldheid onder de bevolking aanzienlijk groter dan onder wetenschappers.

CC-foto: Katykat De Australische conservatieve senator Steve Fielding van de Family First partij staat de pers te woord met kritiek op Al Gore. November 2009

Geef een reactie

Laatste reacties (86)