9

‘De gevangenis werkt niet voor vrouwen’

Bijna de helft recidiveert binnen het jaar … 'Schuldige: het gevangenissysteem'

De gevangenis werkt niet voor vrouwen. De helft van de vrouwelijke gevangene recidiveert binnen het jaar. Dat meldt de Vlaamse krant De Morgen. Het zijn niet de vrouwen zelf die hier aan schuldig zouden zijn, maar het gevangenissysteem.

De Morgen baseert zich op Stephanie Covington, een Californische psycholoog, die pleit voor een andere aanpak van vrouwen in gevangenissen. Ze moeten niet langer behandeld worden als crimineel, maar juist als patiënt.

Het idee hierachter is dat het merendeel van de gevangen vrouwen niet echt gevaarlijk is. De meerderheid van de vrouwelijke gedetineerden zijn traumaslachtoffers. Covington:

En naar de gevangenis gaan, zadelt ze met een nieuw trauma op. Dus met andere woorden: we versterken hun probleem. Dat is waarom gevangenissen er niet in slagen vrouwen te rehabiliteren.

Covington benadrukt dat vrouwen in hechtenis vijfmaal meer psychologische stoornissen hebben dan andere vrouwen. Ook is één op de drie ooit seksueel misbruikt, is meer dan de helft slachtoffer geweest van huiselijk geweld en heeft de helft al een zelfmoordpoging achter de rug.

Het zou dus logisch zijn er van uit te gaan dat je te maken hebt met een vrouw die lijdt aan posttraumatische stress. Dat vereist een compleet andere aanpak. Je moet hard werken om het trauma niet aan te wakkeren. Strenge, mannelijke cipiers zouden de vrouw bijvoorbeeld kunnen herinneren aan een situatie waarin ze misbruikt was.

In de gevangenis Framingham Institution for Women in Massachussetts proberen ze nu Covingtons benadering uit en dat verloopt voorspoedig.

Het aantal crisissituaties is er met 46 procent verminderd”, zegt Covington. “Het aantal transfers naar psychiatrische ziekenhuizen daalde met twintig procent en het aantal zelfverwondingen met vijftien procent. Framingham is ook veiliger geworden: aanvallen op het personeel zijn met 62 procent verminderd, aanvallen op medegevangenen met 54 procent en gevechten tussen gevangenen met 46 procent.”

De Morgen: Waarom de gevangenis niet werkt voor vrouwen

cc-foto: Thomas Hawk

Geef een reactie

Laatste reacties (9)