159

De grens bereikt

NPO vandaag in teken van de vluchtelingencrisis

De NPO besteedt woensdag de hele dag uitgebreid aandacht aan de vluchtelingencrisis onder de titel ‘De Grens Bereikt’. Op NPO1 presenteert Jeroen Pauw een speciale uitzending tussen 20:30 en 22:00 uur. Joop houdt hier de ontwikkelingen bij.

Op NPO Radio 2 presenteren Stefan Stasse en Henk van Steeg van 20.00 uur tot 01.00 uur een programma over de vluchtelingencrisis met persoonlijke verhalen van vluchtelingen luisteraars die zoeken naar manieren om de getroffenen te helpen. 

Sander de Heer en Wendy Beenakker zijn op het Griekse eiland Lesbos.

Op NPO Radio 4 woensdag in alle programma’s verhalen en muziek van musici en componisten wiens stem we, omdat ze veilige grond bereikten, nog altijd kunnen horen. Ook op NPO Radio 1 veel aandacht voor de crisis.

VARA-programmamaker Wensly Francisco is afgereisd naar Hongarije waar veel vluchtelingen zijn gestrand op hun tocht naar West-Europa. Hij doet verslag:

Het was een verschrikkelijke reis, door de hoge golven sloeg ons bootje om.

Aangekomen bij vluchtelingenorganisatie Hungary Helsinki Committee, raak ik aan de praat met Bernard Ikechukwu, een Nigeriaanse vluchteling (foto boven). Met knal rode ogen en een bezorgde kop staart hij voor zich uit in de wachtkamer. Voorzichtig start ik een gesprek met hem, ik wil weten waar hij vandaan komt en wat hij heeft meegemaakt. Als ik aan hem vraag,”where are you from”, kijkt hij eerst argwanend naar de cameraman Patrick Post die staat te filmen. “I’m from Nigeria”, zegt hij. Als ik aan hem vraag hoe hij in Boedapest terecht gekomen is zwijgt hij, het doet blijkbaar nog pijn. Daarna zegt Bernard, “the trip was bad”. “First I travelled from Nigeria to Turkey, to Greece, a lot of places, there was a lot of people on the boat and the waves were high. The waves turned the boat upside down, many people didn’t make it”.

Asiel
Aangekomen in Budapest vroeg Bernard asiel aan, maar dat kreeg hij niet. Nu is hij bij een NGO gerecht gekomen om te kijken of er andere kansen zijn voor hem. Ik vraag aan Bernard wat voor beroep hij in Nigeria had, hij zegt dat hij economie studeerde. Maar doordat hij binnen zijn gemeenschap niet meer vellig was moest hij vluchten. “They would send people to my house to beat me up, I wasn’t safe”. Ik vraag aan Bernard uit wat voor gemeenschap hij komt en waarom hij uitgestoten is. “It’s a long story, the people didn’t accept me for who I am, I don’t like to talk about it”, zegt Bernard.  

Rechter
Na dat zijn asiel werd afgewezen is Bernard in beroep gegaan en moet nu voor de rechter verschijnen. “It’s so difficult without papers. I can’t work or build up a new life here without it. I really can’t go back to Nigeria”. Op de vraag wat hij zal doen als zijn beroep wordt afgewezen, zegt Bernard dat hij zal proberen door te reizen naar het westen van Europa om daar asiel aan te vragen. 

Tot zover het verslag Wensly Francisco.

Updates:

De Heer Ontwaakt terug luisteren
De radio-uitzending De Heer ontwaakt van Sander de Heer en Wendy Beenakker vanaf het Griekse eiland Lesbos staat inmiddels online. Samen met Yora Rienstra boden ze een helpende hand aan de vluchtelingen. Beluister deze uitzending hier terug.

Zie ook onder andere de tweets en dit het korte verslag van Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling die vanaf Lesbos aan de uitzending meewerkte.

De Grens Breikt, Pauw
Het programma Pauw stond woensdagavond ook in het teken van de vluchtelingencrisis. Met tafelgasten en reportages werd ingezoomd op de problematiek en wat we eraan doen en kunnen doen. De complete uitzending is hier terug te kijken.

Geef een reactie

Laatste reacties (159)