Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De gruwelijke hardheid van angora-truien

  •  
25-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
zara_300.jpg
'Angora-truien van onder de 50 euro kunnen niet diervriendelijk zijn'
Angorawol is zacht, heel zacht. Het materiaal komt niet van schapen maar van konijnen. En die worden niet geschoren, maar geplukt. Levend en zonder verdoving. TROS Radar besteedde aandacht aan deze gruwelijke dierenmishandeling waar consumenten niet van op de hoogte zijn.
Dierenrechtenorganisatie PETA maakte tussen juni en september undercover opnamen op tien angoraboerderiijen in China. De vrijwilligers kwamen terug met beelden van konijnen die vastgebonden op een tafel liggen en gillen van de pijn als hun vacht van het lijf gerukt wordt. Naakt en in shock worden de trillende beestjes vervolgens terug in hun kleine draadstalen hokjes gestopt. Na drie maanden zijn ze weer aan de beurt om kaalgeplukt te worden. Boeren gaven toe dat ruim de helft van de konijnen geen twee jaar oud wordt door deze behandeling.
De vorige week gepubliceerde beelden van PETA berusten niet op een incident. In 1990 maakte een Zwitserse tak van de Fur Free Alliance een documentaire over Franse angoraboerderijen waar eveneens de vacht van de angorakonijnen werd gerukt. Deze beelden werden destijds uitgezonden op meerdere Zwitserse zenders. De Franse boeren erkenden dat de konijnen in thermo-shock raakten na het abrupte verlies van hun vacht, en trokken de konijnen daarom een soort jasjes aan na de plukbeurt. De Franse angora-farms zijn verdwenen, omdat in China de productie veel goedkoper is. China is inmiddels de grootste producent van angora met een marktaandeel van negentig procent.
Volgens een door Radar opgevoerde deskundige is het onmogelijk dat diervriendelijke angora-truien voor minder dan 50 euro in de winkel liggen. Toch houden winkelketens als H&M vol dat hun angora-textiel wel diervriendelijk is geproduceerd. Alleen Zara geeft toe dat er gewoonweg geen toezicht is op de productie van de wol in China. De Partij voor de Dieren wil dat de verkoop van dergelijke marteltruien in Nederland verboden wordt.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.