Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De herrijzing van de sekszoekende cicaden

  •  
28-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
cicaden.jpg
Eéns in de 17 jaar komen de boomkrekels buitenspelen... Filmmaker legt de fenomenale herrijzing van de cicaden vast
Het is een wonderbaarlijk fenomeen dat eens in de 17 jaar voorkomt: de terugkomst van de sekszoekende cicaden. De boomkrekels van het soort Brood II verspreiden zich als een ware krekelplaag over de oostkust van de Verenide Staten, nadat ze zich 17 jaar lang ondergronds hebben opgehouden. Eenmaal in de buitenlucht willen de beestjes niets anders dan seks.
Miljarden cicaden legden in 1996 eitjes in het gebied tussen North Carolina en Connecticut. Uit de eitjes kwamen vleugelloze poppen die zichzelf destijds ingroeven. Na 17 jaar zichzelf tegoed gedaan te hebben aan boomwortels, kruipen ze nu als volwassen cicades, wanneer de temperatuur exact 18 graden is, uit de grond. Wat je te zien krijgt – of liever: te horen – is fenomenaal.
Cicades steken en bijten niet. De overlast die de boomkrekels kunnen veroorzaken komt door het geluid dat ze produceren. De mannetjes vliegen namelijk de bomen in en maken om de vrouwtjes aan te lokken een extreem hard geluid. Soms tot wel 94 decibel (ter vergelijking: een handboormachine produceert ongeveer 98 decibel). Wanneer het voortplanten na een aantal weken voltooid is en de vrouwtjes cicaden weer miljarden eitjes hebben gelegd, sterven de volwassenen. Het 17-jarige ritueel kan dan weer van voor af aan beginnen.
Filmmaker Samuel Orr is in 2007 een project gestart waarin hij de terugkomst van de cicaden vastlegt. In 2014 hoopt hij zijn documentaire over de krekels af te hebben. Hierboven een korte versie.
Volg hier de “ cicaden tracker “, een plattengrond met een overzicht van waar de cicaden inmiddels al buitenspelen

Meer over:

nieuws, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.