19

De Hond peilt: meer steun voor kabinet VVD-PvdA

Vooral VVD'er positiever 

De steun voor een kabinet van VVD en PvdA neemt toe. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. 25 procent van de respondenten zegt het graag te willen (was vorige week 12 procent). En 21 procent zegt het jammer te vinden of het absoluut niet te willen. Dat was 33 procent.

Met name de VVD kiezers zijn nu duidelijk positiever, meldt De Hond. Twee dagen na de verkiezingen gaf 18 procent van die kiezers aan dit kabinet graag te willen. Nu is dat 46 procent. Hoewel het overgrote deel van de kiezers van de PvdA aangeven dit kabinet graag te willen of het acceptabel te vinden, is het aandeel kiezers dat negatiever reageert nu 18 procent en dat was 12 procent. 

De respondenten is ook een aantal vragen voorgelegd over het verloop van het formatieproces. 73 procent van de VVD-kiezers en 77 procent van de PvdA-kiezers denkt dat er een stabiele regering te vormen is met alleen VVD en PvdA erin. 37% vindt het beter als de Koningin weer een duidelijke rol krijgt in de formatie. Het elkaar punten gunnen wordt door het overgrote deel van de kiezers geprefereerd boven compromissen sluiten. Zo geeft 55 procent aan het acceptabel te vinden als de VVD concessies doet ten aanzien van de hypotheekaftrek. 41 procent van de PvdA kiezers vindt het jammer dat de SP niet meer haar best heeft gedaan de SP bij de regeringscoalitie te betrekken.

In de peiling van De Hond verliest de PvdA deze week vier zetels ten opzichte van de verkiezingsuitslag. De SP wint er drie. Ook bij eerdere verkiezingen sinds 2003 daalde de PvdA meteen na de verkiezingen drie of vier zetels in de peiling. Volgens De Hond zijn er minder verschuivingen van zetels dan bij eerdere verkiezingen in de weken na de stembusgang. 91 procent van de kiezers zou nu hetzelfde stemmen als op 12 september. 

Geef een reactie

Laatste reacties (19)