197

De Hond peilt: SP naar nieuw hoogtepunt

Socialisten op 37 zetels ... Deze komen vooral bij PvdA vandaan, die wegzakt naar 15 zetels ... GroenLinks verliest een zetel ... D66 wint er een 

Precies een maand voor de verkiezingen, stijgt de SP naar een all-time-high: 37 zetels. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De partij van Emile Roemer laat de VVD van Mark Rutte ver achter zich. Die komt deze week uit op 31 zetels.

Deze extra zetels van de SP komen met name van de PvdA, die wegzakt naar 15 zetels. Van de PvdA-kiezers uit 2010 zegt 39 procent nu SP te stemmen.

Maar ook de andere partijen verliezen zetels aan de socialisten. Van de GroenLinks-kiezers gaat nu dertig procent voor de SP. Daardoor staat deze partij nu nog maar op vier zetels, een verlies van een zetel ten opzichte van vorige week.

Bij de PVV gaat het om vijftien procent. Nog maar zestig procent van de PVV-kiezers uit 2010 geeft aan wederom PVV te stemmen. Bij D66-kiezers uit 2010 geeft elf procent aan nu SP te stemmen. Bij het CDA is dat zeven procent en bij de VVD vier procent.

D66 en ChristenUnie krijgen er deze week ieder een zetel bij en gaan naar respectievelijk zestien en acht zetels. De PVV houdt steeds minder kiezers vast en alleen van de VVD komen er kiezers bij (zes procent).
Onderaan de tabel van de Hond staan nu zeven mogelijke regeringscoalities uit het grote aantal theoretisch mogelijke combinaties. Uit deze cijfers blijkt, dat als dit de verkiezingsuitslag van 12 september 2012 zou zijn, hoe moeilijk het is om een regeringscoalitie te vormen. En dat zelfs als er dan een gevormd kan worden, dit een combinatie zal zijn die weinig meer zetels zal hebben dan 75 en er ook nog een grote kans is dat het een combinatie is die uit meer dan 3 partijen bestaat. Alleen VVD+SP plus een derde partij, zoals PvdA, CDA, D66 of ChristenUnie scoort op dit moment meer dan 75 in een combinatie met slechtts 3 partijen. Hoe groot daar de waarschijnlijkheid van is zal na de verkiezingen blijken. Maar dat geldt voor
alle combinaties.

De peiling van TNS Nipo liet afgelopen week eenzelfde beeld zien. Hetzelfde aantal zetels voor de SP, 37, maar voor de andere partijen net iets ander uitkomsten:

De Politiek Barometer van Ipsos Synovate gaf de VVD twee dagen geleden juist nog een zetel voorsprong op de SP.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (197)