Laatste update 22 juli 2016, 12:29
27

De Hond peilt: Vertrek Brinkman zal PVV electoraal schaden

36 Procent van de PVV-kiezers vindt dat het een goede beslissing is van Brinkman is om uit de PVV te stappen

Na het vertrek van Hero Brinkman uit de fractie van de PVV heeft Maurice de Hond hierover een onderzoek gedaan.

De belangrijkste uitkomsten:

–   59 Procent van de PVV-kiezers is ervoor dat de PVV een ledenpartij wordt.

–  36 Procent van de PVV-kiezers vindt dat het een goede beslissing is van Brinkman is om uit de PVV te stappen. 66 Procent van alle Nederlanders vindt dat

–  50 Procent van de PVV-kiezers vindt dat Brinkman uit de Kamer moet stappen, 34 procent van de Nederlanders.

–  43 Procent van de PVV-kiezers vindt dat Brinkman een van de betere PVV-fractieleden was.  Van alle Nederlanders is dat 58 procent. 

–  22 Procent van alle Nederlanders vindt het goed als Brinkman onderdeel wordt van de VVD-fractie. Van de VVD-kiezers is dat 42 procent.

–   13 Procent van de PVV-kiezers hoopt dat Brinkman een eigen partij opricht. Van alle Nederlanders is dat 17 procent.

–   Als die partij er zou komen geeft 7 procent van de PVV-kiezers op die partij te stemmen en 2 procent van alle Nederlanders (circa 3 zetels, waarvan circa de helft van PVV-kiezers).

Het is al een tijd zo dat ruim een derde van de PVV-kiezers uit 2010 aangeven hetzij de partij nu niet meer te stemmen of er over te twijfelen. Dat was voorheen minder dan 10 procent.

Nadat de PVV een tijdje terug weggezakt was naar 20 zetels, was deze partij onder invloed van de afkeer van anderen over het meldpunt MOE  weer in kracht toegenomen (afgelopen zondag naar 25 zetels).

Nu Brinkman los is van de PVV lijkt het erop dat deze groep van ongeveer een derde van de PVV kiezers als het ware permanent wordt gewezen op hun onvrede met de PVV. Ongeacht of die kiezers hun steun aan Brinkman geven. De reactie kan ook zijn om naar een andere partij te gaan (met name VVD of SP) of niet te stemmen.

En daarmee kan vastgesteld worden dat door het uittreden van Brinkman uit de PVV electoraal behoorlijk schade kan blijven berokkenen. Zondag zal blijken wat het aantal zetels van de PVV zal zijn, maar dat lijkt zich eerder in de richting van de 20 te bewegen dan de 25 van afgelopen zondag.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)