56

De Hoop Scheffer grijpt ramp aan om voor Defensie te lobbyen

Voormalig secretaris-generaal van de NAVO vergelijkt MH17 met 9/11 en waarschuwt: 'We spenderen nu minder geld aan Defensie dan in de jaren '30' ... 

Nederland moet stoppen met de ‘wilde bezuinigingen’ op Defensie. Dat zegt oud-NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer donderdag in Het Financieele Dagblad. De urgentie om Defensie ‘op orde te brengen’ is volgens hem ‘enorm’ omdat de instabiliteit rondom Europa toeneemt.

De Hoop Scheffer reageert in het FD op de gespannen relatie met Rusland na de ramp met de Boeing van Malaysia Airlines. Amerikaanse vrienden van de voormalig secretaris-generaal van de NAVO vergelijken de ramp met de aanslagen van 11 september 2001. Volgens De Hoop Scheffer is dit geen rare vergelijking: 

Het is zonder twijfel de ernstigste crisis sinds de Koude Oorlog (…) Laten we niet op een ochtend wakker worden, zoals dat in een andere episode van onze geschiedenis is gebeurd, om te constateren dat we te weinig hebben gedaan

De Hoop Scheffer denkt dat het moeilijk wordt om degenen die het Maleisische toestel hebben neergehaald voor de rechter te krijgen. ‘

Poetin moet meewerken om die mannen voor een rechtbank te krijgen. Ik zie hem dat niet doen”

Tegelijkertijd is de grootste vrees van de oud-NAVO-topman dat de macht van Poetin in eigen huis tanende is:

Mijn zorg is vooral dat de positie van Poetin veel zwakker is dan wij denken. Aleksej Koedrin, oud-minister en vertrouweling van Poetin, waarschuwt openlijk voor de economische gevolgen van het huidige Russische beleid. Dan weet je dat er achter de schermen een forse strijd woedt tussen de hardliners en de mensen die grote zakelijke belangen hebben.

Volgens De Hoop Scheffer moet Europa zich in de nabije toekomst vooral minder afhankelijk maken van Russisch gas. Defensie op orde brengen zou echter ook cruciaal zijn. Een vergelijking met de jaren ’30 van de vorige eeuw schuwt De Hoop Scheffer daarbij niet: 

Iemand die daar nu nog niet van overtuigd is, leeft in een andere wereld. We spenderen nu in termen van bruto nationaal product minder geld aan defensie dan in de jaren dertig, de periode van het gebroken geweertje. Mijn oproep aan het kabinet is om bij de komende begrotingsonderhandelingen definitief een einde te maken aan alle wilde bezuinigingen.

De Hoop Scheffer verliet in 2009 de Navo, waar hij vijf jaar secretaris-generaal was. Tegenwoordig is hij hoogleraar internationale relaties en diplomatieke praktijk aan de campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij commissaris bij Air France-KLM en voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken.

FD: We moeten onze defensie op orde brengen; de urgentie is enorm

Foto: ISAF Media

Geef een reactie

Laatste reacties (56)