Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Hoop Scheffer kraakt rapport Davids af

  •  
13-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
RTEmagicC_Han_vd_Horst-Mooiste_jaren_van_Nederland.jpg.jpg
Commissie oordeelt volgens oud-minister van Buitenlandse Zaken te veel met de kennis van nu
Oud-minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer heeft felle kritike geuit op het rapport van de commissie-Davids, die het Nederlandse besluit om een invasie in Irak te steunen onderzocht. Volgens hem oordeelt de commissie te veel met de kennis van nu.
In een interview met de Volkskrant verdedigt De Hoop Scheffer de Nederlandse politieke steun aan de Amerikaans-Britse inval in Irak in 2003. Hij is het niet eens met de kritiek van de commissie-Davids dat het kabinet de Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd.
Davids is inconsistent. Je kunt niet enerzijds beweren dat Nederland geen eigen informatiepositie had en anderzijds het kabinet verwijten dat je met de informatie van die diensten te weinig rekening hebt gehouden. Commissie-Davids, leg me dat eens uit”, aldus de Hoop Scheffer.
De oud-minister, neemt het in het interview ook op voor twee topambtenaren van zijn toenmalige departement, omdat zij zich niet publiekelijk kunnen verweren tegen verwijten van de commissie-Davids. Hij vindt de opmerkingen van Davids over de ambtenaren “niet fair, niet terecht en staatsrechtelijk onjuist”. Ambtenaren die zich niet kunnen verdedigen, worden aangevallen, aldus de oud-bewindsman. “Dat stoort me. Iedere letter verliet het departement onder mijn verantwoordelijkheid.”
De Hoop Scheffer verwerpt ook de kritiek op premier Balkenende die zich volgens de onafhankelijke commissie-Davids te lang afzijdig hield. “Een volstrekt onterecht verwijt”, vindt de CDA-er.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.