82

De idiootste krantenkop van 2013

Zuid-Afrika 1989? Nee, Hilversum 2013

De obsessie van (een deel van) de Nederlandse media met huidskleur, etnische afkomst of land van voorvaderen is al lang aan de gang. Zeker als het gaat om criminaliteit of andere narigheid. Want kampioenen en winnaars zijn plots altijd gewoon Nederlander, ongeacht welke achtergrond ze hebben

De regionale krant Gooi- en Eemlander maakt het echter wel heel erg bont. Hilversum kampt al een tijd met uitgaansgeweld. Dat is natuurlijk heel vervelend maar op de een of andere manier is het voor de krant vooral belangerijk wat de afkomst is van de daders. Alsof dat verschil maakt als je de klap krijgt.

De krant kopt bij een artikel over arrestaties bij een stevige knokpartij in een danscafé: Neger, blanke en Marokkaan herrieschoppers in Hilversum. Het gaat om drie verdachten die zijn opgepakt, niet om het complete bestand van agressievelingen want daar heeft de Gooise provinciestad er wel meer van. De kop geeft alleen informatie over de huidskleur, alsof dat het belangrijkste is wat er bij deze uitgaansagressie komt kijken. Er wordt niet eens vermeld dat de verdachten zijn opgepakt.

Verderop in het korte artikel gaat het nog verder met de opsomming die doet denken aan Zuid-Afrika onder apartheid: “De groep bestaande uit een Turk, een Marokkaan, een neger, twee blanke jongens en drie blanke meisjes leek zich prima te vermaken in de Hilversumse uitgaansgelegenheid.” Vanwaar die bizarre specificatie?

Nog merkwaardiger is dat onder het artikel een oproep wordt aanbevolen: ‘Ook gediscrimineerd in het Hilversumse uitgaansleven?’ De krant roept op voorvallen bij de redactie te melden. Dat roept het vermoeden op dat het gaat om een goedbedoelde maar totaal mislukte poging van de krant om weerwoord te bieden tegen het racisme onder de Hilversumse bevolking. Maar verder is er in Nederland natuurlijk geen enkel probleem op dit gebied.

Geef een reactie

Laatste reacties (82)