Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Indiase handel in illegaal donorbloed

  •  
10-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
india_02.jpg
VIDEO Alleen familie en kennissen van patiënt mogen bloed doneren … 'Professionele donoren' houden zich op rondom ziekenhuizen
In India kregen bloeddonoren vroeger een vergoeding voor het geven van bloed. Sinds de afschaffing hiervan mogen alleen familieleden en kennissen van patiënten die op vrijwillige basis bloed willen donoren, helpen. Dit heeft ertoe geleid dat er een ware markt is ontstaan met ‘professionele bloeddonoren’, die zich rondom ziekenhuizen ophouden en wachten tot iemand in nood wil betalen om wat bloed te laten aftappen.
De dokters zien het vaak met lede ogen toe. De ‘professionele donoren’ doen zich voor als familie. Ze lopen het risico een fikse bekeuring te krijgen als ze gepakt worden. Ook de ziekenhuizen lopen het risico vervolgd te worden. Maar bij het kiezen tussen twee kwaden, wordt uiteindelijk vaak gekozen om toch het leven van de patiënten te redden. Illegaal bloed of niet, het leven van een patiënt is uiteindelijk meer waard.
Hierboven een mooie korte documentaire, geschreven en geproduceerd door Rajan Zaveri.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.