31

De intocht van Sinterklaas door Amerikaanse ogen

Verslaggever Examiner.com wekt totaal andere indruk van een vreedzaam protest tegen Zwarte Piet

De intocht van Sinterklaas in Amsterdam afgelopen zondag is rustig en vreedzaam verlopen, maar daar zouden ze in Amerika wel eens anders over kunnen denken.


Een verslaggever van Examiner.com maakte een verslag van de intocht en het vreedzame protest op de Dam. Als je het verslag bekijkt en niet beter weet, zou je denken dat er een vervelende en grimmige sfeer heerste en dat er constant een dreiging in de lucht hing dat er mensen gearresteerd zouden gaan worden. Maar in werkelijkheid verliep het protest zonder grote problemen.
Vlak voor de stoet met Sinterklaas de Dam opkwam, was er wat onrust. Een demonstrant ging op de afgesloten rijbaan staan en werd door de politie verwijderd, maar niet gearresteerd. Ook was er een man door de hekken gekomen die later journalist bleek te zijn. De rest van de intocht verliep zonder ophef.

Op de Facebookpagina van de actiegroep ‘Nederland wordt beter‘ die het protest organiseerde, stond ook niets over een ordeverstoring. De makers schrijven:

We willen iedereen die gisteren op de Dam meedeed aan ons waardige en stille protest bedanken voor een indrukwekkende gebeurtenis. Er waren tussen de veertig en zestig demonstranten op het Damrak en nog eens twintig op de Dam.

Tijdens de intocht was het uiterlijk van de Zwarte Pieten iets aangepast. De Pieten hadden geen oorbellen in en sommigen hadden hun lippen in een andere kleur gestift. De NOS meldde dat woordvoerder Jerry Afriyie van de actiegroep ‘Nederland Wordt Beter‘ het positief vindt dat het uiterlijk van de Zwarte Pieten is aangepast, maar dat hij van mening is dat de verandering niet ver genoeg gaat. Hij zou het liefst helemaal geen ‘raciale kenmerken’ meer zien.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)