100

‘De islam is toe aan modernisering’

Belangrijke islamitische grootmoefti pleit voor radicale hervorming 

De Egyptische groot-imam Ahmed al-Tayeb pleit voor een radicale hervorming van het islamitisch onderwijs. In de heilige Saoedische stad Mekka zei hij dat ‘een historisch verkeerde interpretatie van de Koran en het leven van de profeet Mohammed’ tot extremisme onder moslims heeft geleid. Door middel van onderwijs hoopt hij terrorisme tegen te kunnen gaan.

De sjeik is een van de meest invloedrijke imams van de soennitische islam. Met zijn oproep tot radicale hervorming laat hij een relatief nieuw geluid horen. Hij deed de oproep bij de opening van de driedaagse conferentie ‘De islam en de strijd tegen het terrorisme’.

Al-Tayeb sprak onder meer:

De enige hoop voor het islamitische volk om de eenheid te herstellen is om onze scholen en universiteiten aan te pakken. Terrorisme is een plaag die het product is van de extremistische ideologie.

De Egyptische president en oud-legerleider al-Sisi hoopt op een Pan-Arabische militaire kracht nodig is om het terrorisme te kunnen bestrijden. “Als we samen verenigd zijn kunnen we de uitdagingen onverwinnen”, zei hij tegen de Egyptische staatstelevisie. Diverse landen, waaronder Jordanië, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben Egypte militaire hulp aangeboden nadat er een video is verschenen van de onthoofding van 21 Egyptische kopten.

De nieuwe koning van Saoedi-Arabië, koning Salman, noemde terrorisme ‘een bedreiging voor onze islamitische natie en de hele wereld.’ Daar voegde hij aan toe: “Terrorisme is een plaag, die het product is van de extremistische ideologie.”

De oproep sluit min of meer aan bij de oproep die de Rotterdamse burgemeester vrijdag in De Wereld Draait Door deed. Ahmed Aboutaleb mist imams in Nederland die op een toegankelijke wijze islamitische jongeren kunnen onderwijzen. Vanwege het gebrek aan die imams – Aboutaleb zegt er twee in Rotterdam te kennen – vallen de jongeren ten prooi aan wat hij noemt ‘Sheik Google’. En wat de jongeren online aan informatie vinden, is veelal extremistisch van inslag.

BBC: Al-Azhar top cleric calls for religious teaching reform

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (100)