16

De jacht op zwartspaarders gaat door

Nederland ontvangt bankgegevens Nederlanders van Zwitserse UBS Bank 

De Zwitserse bank UBS is akkoord gegaan met het verzoek van Nederland om gegevens te delen. Daarmee wordt geprobeerd zoveel mogelijk zwartspaarders te lokaliseren. Dat meldt Nu.nl

Het betreft voornamelijk Nederlanders die niet konden bewijzen dat ze voldoende belasting betaald hebben. UBS begon een onderzoek onder klanten om na te lopen wie aan de belastingverplichtingen hadden voldaan. Nederland heeft om inzage in de research gevraagd, wat nu gehonoreerd wordt.

Nederland diende in september voor het eerst een informatieverzoek in bij de grootste Zwitserse Bank. Die werd door experts een ‘visexpeditie’ genoemd. De autoriteiten proberen nu al een tijd zwartspaarders in het buitenland op te sporen door onder andere gegevens op te vragen. 

Ook is er een inkeerregeling voor Nederlanders met geld op buitenlandse rekeningen waar geen belasting over betaald wordt. Dat houdt in dat zwartspaarders geen strafrechtelijke vervolging meer krijgen – als zij zich vrijwillig opgeven – maar wel de verschuldigde belasting en een boete moeten betalen die zestig procent van het bedrag is. Als je door de fiscus zelf wordt gepakt, betaal je een boete van driehonderd procent.

cc foto: Martin Abegglen 

Geef een reactie

Laatste reacties (16)