181

De Jager: Handen af van hypotheekrenteaftrek

Dag 2: Tweede Kamer debatteert met minister De Jager (Financiën) over begroting komend jaar... De Jager verdedigt wederom Griekenland-hulp... Minister wuift HRA-debat weg: aan meningsverschil is niets te doen

Update: Het is dag twee van de Algemene Financiële Beschouwingen. PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk verwijt de minister niet voldoende, omdat deze bijvoorbeeld niet aan de hypotheekrenteaftrek wil komen. Volgens De Jager komt het afschaffen van de HRA neer op een lastenverzwaring voor de belastingbetaler. Die is er dus niet bij gebaat, aldus De Jager. De minister vindt dat Plasterk moet accepteren dat er niets aan de HRA zal worden gedaan: “En die aftrek, daar kunnen we bijna religieuze debatten over voeren. Dat meningsverschil bestaat en daar doe je niets aan.”

De Jager moet ook uitleggen waarom Nederland toch niet heeft gekozen voor een deal met Griekenland, net als de Finnen. Een Nederlandse variant van de Finse deal betekent volgens de minister dat Nederland 200 miljoen euro meer moet bijleggen.

De Finnen hebben een deelgarantie op de hoofdsom van hun lening aan de Grieken, maar niet op de rente en de ‘overgaranties’. Op zijn vroegst na 15 jaar kunnen ze 40 procent van de hoofdsom terug krijgen.

Volg hier de live blog van de Volkskrant

Eerder stuurden de ChristenUnie, D66 en GroenLinks gezamenlijk een persverklaring uit. Ze roepen op tot meer hervorming wanneer het tekort groter uitvalt, om er zeker van te zijn dat de staatsschuld niet verder oploopt, zo meldt de Volkskrant. Ze schrijven:

Het kabinet moet gaan hervormen als het begrotingstekort verder oploopt dan afgesproken in het regeerakkoord. Dat stellen D66, GroenLinks en de ChristenUnie vandaag voor bij de Algemene Financiële Beschouwingen om te voorkomen dat de volgende generatie wordt opgezadeld met een nog grotere schuld.”

Eerder:

Bedrijven en mensen met hoge inkomens krijgen miljarden euro’s cadeau van het kabinet. Dat heeft PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vanochtend betoogd tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer, zo meldt NRC Handelsblad op basis van berichtgeving van persbureau Novum.

De afschaffing van de villabelasting, innovatiesubsidies aan het bedrijfsleven, het afschaffen van de bijdrage die bedrijven betalen aan de Kamer van Koophandel en het afschaffen van verschillende milieubelastingen. Al deze maatregelen komen ten goede aan de rijken en het bedrijfsleven. “Allemaal foute keuzes van een door de VVD gedomineerd kabinet”, vindt Plasterk.

De PvdA wil juist maatregelen nemen die in het voordeel zijn van de minstbedeelden. De bezuinigingen op het persoonsgebonden budget moeten van de baan, net als de verlaging van de huurtoeslag, de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen en de verhoging van het griffierecht.

Plasterk presenteerde tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen een tienpuntenplan voor hoe er ook anders bezuinigd zou kunnen worden. “Met onze maatregelen kunnen de overheidsfinanciën op orde worden gebracht, en kan Nederland voldoen aan de Europese begrotingsafspraken op een manier die eerlijk is en die ons land werkelijk vooruit helpt”, aldus het Tweede Kamerlid op de website van zijn partij.

Als het kabinet niet tegemoetkomt aan de eisen van de PvdA, zal die partij geen steun geven aan eventuele nieuwe bezuinigingen. Dat zei Plasterk dinsdagavond al in Nieuwsuur. Volgens het kabinet zullen extra bezuinigingen nodig zijn als de economie er verder op achteruitgaat. 

Volg hier de Algemene Financiële Beschouwingen. Hierin debatteert de Tweede Kamer met de minister van Financiën Jan Kees de Jager over de begroting voor het komende jaar.

Update 14.20:

De SP wil dat banken die de komende tijd staatssteun krijgen, geen bonussen meer uitbetalen zolang ze de steun niet terugbetaald hebben. SP-Kamerlid Ewout Irrgang kondigde dat tijdens de financiële beschouwingen aan.
Tijdens de vorige crisis werd er al kritiek geuit op banken die steun kregen maar toch bonussen uitbetaalden, ook al wilde de politiek dat niet. Irrgang wil dat er vooraf glasheldere afspraken worden gemaakt. Dat schrijft NRC Handelsblad.

NRC: PvdA: Kabinet speelt voor Sinterklaas

In de Volkskrant een liveblog van de AFB

Of toch liever de kerst?: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (181)