341

De Jager: Nederlanders met geld moeten uitgeven

Spaarpot omkeren lost crisis op? ... Minister: Overheid moet niks extra uitgeven ... Sociaal en Cultureel Planbureau: Donkere wolken komen onze kant op ... Volgend jaar zal iedere Nederlander door bezuinigingen worden geraakt

Update: Minister De Jager wil dat Nederlanders meer geld uitgeven, als ze tenminste geld hebben. Dat verklaarde hij bij RTL.
Eerder: In het tweejaarlijkse rapport ‘De sociale staat van Nederland’ uit het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zijn zorgen over de bezuinigingsplannen van het kabinet-Rutte. “Het kabinet kijkt alleen maar naar de financieel-economische aspecten en ziet de sociale gevolgen over het hoofd”, zegt SCP-onderzoeker Rob Bijl in een toelichting op het rapport.


In het rapport staat dat het nu nog goed gaat met Nederland, maar dat we op een omslagpunt zijn gekomen. Voor de komende jaren zijn de vooruitzichten somber. Volgens het SCP zullen de bezuinigingen volgend jaar voor iedereen voelbaar worden. Het planbureau maakt zich vooral zorgen om mensen die in sociaal isolement dreigen te komen. De afgelopen jaren is dat aantal verdubbeld tot 4 procent van de bevolking.

Adviseur van de overheid Salem Samhoud, van bureau & Samhoud zegt op radio 1 dat een regering in deze tijden wel moet bezuinigingen, maar eveneens goed moet opletten wat de gevolgen daarvan zijn. Dat wordt duidelijk bij bijvoorbeeld de bezuinigingen in de zorg. De kans is groot dat psychiatrische patiënten hun rekeningen straks niet meer kunnen betalen en daardoor op straat belanden. Dat zou de staat uiteindelijk een dubbele rekening kunnen opleveren.

Ook heeft Bijl kritiek op maatregelen rondom te kinderopvang. Snijden op de toeslag zorgt er volgens hen voor dat vrouwen zullen besluiten om minder of zelfs helemaal niet te werken. “Hun bijdrage aan de economie loop je hierdoor mis. De maatregel is niet goed doordacht.”

Een paar reactie uit de politiek:

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap:

De kritiek van het SCP op het bezuinigingsbeleid van dit kabinet snijdt hout. Onderzoek van GroenLinks liet eerder al zien dat de bezuinigingen op de kinderopvang ertoe leiden dat veel ouders minder gaan werken of zelfs helemaal stoppen. Dat is het paard achter de wagen spannen. Ook het CPB riep het kabinet al op om structureel te hervormen in plaats van kortzichtig te bezuinigen. Het zou goed zijn als het kabinet luistert naar de verstandige adviezen van haar adviseurs.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees:

De overheidsfinanciën moeten op orde worden gebracht. Maar dat doet D66 liever met economische hervormingen als een verhoging van de AOW-leeftijd dan met bezuinigingen die een kleine groep onnodig hard raken.

NU.nl: ‘Kabinet blind voor gevolgen bezuinigingen’

Radio 1: SCP: Donkere wolken boven Nederland

Update 21:20

Volgens minister De Jager van Financiën moeten Nederlanders die geld hebben dat uitgeven. Hij stelt dat zo de crisis bestreden moet worden. De overheid moet volgens hem juist geen extra geld uitgeven.

RTL Nieuws schrijft:

Volgens de minister van Financiën is er nog een buffer van zo’n 6 miljard euro voordat er extra bezuinigd moet worden. De Jager wil niet dat de staatsschuld verder oploopt, omdat dat schadelijk is voor het vertrouwen in de Nederlandse economie.

Duitse ansicht, circa 1900. ‘Wat heb je aan geld als je het bewaart’ Met dank aan Jan Willemsen
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (341)