30

De Jager vertrouwt provincies niet

Minister van Financiƫn wil kasgeld decentrale overheden zelf beheren

Minister de Jager (Financiën) en minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) moedigen decentrale overheden zoals provincies aan hun kasgeld voortaan door de rijksoverheid te laten beheren. Nu er sprake is van een financiële crisis willen de heren risico’s verminderen, en hoe beter dan zelf alle zaakjes te regelen?

Minister Donner wil in gesprek met de decentrale overheden om het zogenoemde ‘schatkistbankieren’ te bespreken:

Mede gegeven de recente ontwikkelingen op financiële markten en de risico’s die ook decentrale overheden daar lopen. [Gekeken moet worden in hoeverre schatkisbankieren] kan bijdragen aan het verder reduceren van risico’s op de overtollige middelen die door hen worden uitgezet en welke barrières zij hierbij mogelijk ervaren, gegeven de huidige geringe deelname.

Het ministerie van Financiën meent risico’s voor decentrale overheden te kunnen beperken indien het zelf het kasgeld beheert. Momenteel kiest alleen de provincie Noord-Holland voor schatkistbankeren. Drie decentrale overheden doen dat deels.

Dinsdag maakte minister De Jager ook bekend dat het begrotingstekort van de overheid dit jaar naar verwachting tot 4,5 procent van het bruto binnenlands product oploopt. Het kabinet presenteerde in september op Prinsjesdag nog rooskleurigere cijfers: het is een verslechtering van 0,3 procent.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (30)