Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Jager vertrouwt provincies niet

  •  
29-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
flickr_dejager300.jpg
Minister van Financiën wil kasgeld decentrale overheden zelf beheren
Minister de Jager (Financiën) en minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) moedigen decentrale overheden zoals provincies aan hun kasgeld voortaan door de rijksoverheid te laten beheren. Nu er sprake is van een financiële crisis willen de heren risico’s verminderen, en hoe beter dan zelf alle zaakjes te regelen?
Minister Donner wil in gesprek met de decentrale overheden om het zogenoemde ‘schatkistbankieren’ te bespreken:
Mede gegeven de recente ontwikkelingen op financiële markten en de risico’s die ook decentrale overheden daar lopen. [Gekeken moet worden in hoeverre schatkisbankieren] kan bijdragen aan het verder reduceren van risico’s op de overtollige middelen die door hen worden uitgezet en welke barrières zij hierbij mogelijk ervaren, gegeven de huidige geringe deelname.
Het ministerie van Financiën meent risico’s voor decentrale overheden te kunnen beperken indien het zelf het kasgeld beheert. Momenteel kiest alleen de provincie Noord-Holland voor schatkistbankeren. Drie decentrale overheden doen dat deels.
Dinsdag maakte minister De Jager ook bekend dat het begrotingstekort van de overheid dit jaar naar verwachting tot 4,5 procent van het bruto binnenlands product oploopt. Het kabinet presenteerde in september op Prinsjesdag nog rooskleurigere cijfers: het is een verslechtering van 0,3 procent.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.