18

De kerk als laatste redmiddel voor financiële hulp

Steeds meer zzp'ers en mensen met een restschuld kloppen bij de kerk aan voor hulp 

Steeds meer mensen kloppen aan bij de kerk voor financiële hulp. Uit een onderzoek van 1200 kerken en Kerk in Actie over 2012 blijkt dat vooral de groep zzp’ers en mensen met een restschuld van een hypotheek, hard groeit. In 2012 stonden er iedere dag meer dan 100 mensen op de stoep voor hulp.

Carla van der Vlist van Kerk in Actie verklaart tegenover RTL Nieuws:

Men is overal al geweest, de problemen zijn boven het hoofd gegroeid. Er is aan het eind van de maand geen geld meer in de portemonnee. De kerk helpt wanneer mensen zo in nood zijn, dat anderen ook niet meer kunnen helpen.

De kerk geldt dus als laatste loket. In 2012 is zo’n 30 miljoen euro uitgegeven aan mensen bij wie het water boven de lippen liep.

Bij de Rooms-Katholieke kerk steeg de vraag om hulp het hardst: meer dan 50 procent in drie jaar. De Protestantse kerk kreeg in 2009 te maken met een verdubbeling ten opzichte van 2007. Het aantal dat daar voor hulp aanklopt is onverminderd hoog gebleven.

Kerk in Actie schrijft op de website over de toename van het aantal zzp’ers dat om hulp vraagt:

Zo neemt onder andere in Almere en Rotterdam hun aantal toe. Bij de Rotterdamse diaconale stichting KSA-GCW zagen diakenen een paar jaar geleden helemaal geen zzp’ers. Inmiddels gaat het volgens Alexander Borst om tien procent van alle hulpvragers. Hub Vossen van het bisdom Roermond ziet een trend in zijn eigen regio dat vooral kleine zelfstandigen en kleine agrariërs bij hen aankloppen. “Het is iets van de laatste jaren, maar wordt nu zichtbaarder.

RTL Nieuws: Mensen met hypotheekschuld naar kerk voor hulp

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (18)