Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De lelijke waarheid achter ons borrelhapje de cashewnoot

  •  
26-11-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5193 keer bekeken
  •  
cashewnoten.jpg
Pellers van cashewnoten in India en Afrika krijgen amper vijf cent ... supermarkten incasseren grootste deel van de winst
Het is een van de populairste noten van Europa, bij de borrel, tussendoor of in de curry: de cashewnoot. Maar als je weet wat er allemaal gebeurt voordat wij ze thuis opeten, vergaat de zin je ooit nog zomaar een zakje of bakje te kopen.
In Engeland zijn activisten in opstand gekomen tegen het oneerlijke economische model waarmee supermarkten cashewnoten aan de man brengen. Dat schrijft de Briste krant The Guardian dinsdag. Van de noten, die in de supermarkt een kleine drie euro kosten (omgerekend van Britse ponden), gaat 1,19 euro naar de supermarkt en nog geen vijf cent naar de persoon die de noten pelt.
Zwaar werk Dat pellen is zwaar werk: de noten worden met de hand gepeld, maar moeten eerst geroosterd worden omdat de schil anders te hard is om te pellen. Bij het pellen komt een soort zuur vrij dat de huid verbrandt. Veel fabrieken waar de noten worden verwerkt bieden een een soort basisbescherming tegen dit zuur en in sommige fabrieken kunnen werknemers handschoenen kopen. Maar dat doen ze vaak niet, want vanwege hun extreem lage lonen, kunnen ze die niet betalen. Daarom dragen sommige vrouwen verband als ze pellen. De handel in cashewnoten is een wereldwijde miljoenenbusiness die voornamelijk goed is voor de werkgelegenheid in Afrika en India. Zestig procent van de cashewnoten komt uit India, 27 procent daarvan gaat naar Europa. Vanwege hun hoge prijs zou je verwachten dat Afrika en India er economisch op vooruitgaan dankzij de cashewnoot, maar het zijn vooral de supermarkten en tussenhandelaren die er garen bij spinnen. Net zoals dat bij koffie en suiker ook is gebeurd. In het artikel zegt een producent van de noten:
Twintig jaar geleden was Europa een markt in opkomst en was het belangrijk dat de kwaliteit van de noten goed was. Maar tegenwoordig gaat het alleen nog maar om de prijs en de waarde van de relaties is niet meer belangrijk.
Betere arbeidsomstadigheden Voorvechters van Fair Trade producten trekken nu aan de bel en hebben laten weten dat het zo niet langer kan. Het lijkt erop dat de Europese Unie hun kritiek ter harte neemt: komende maand gaat de Europees commissaris voor de interne markt, Michel Barnier, de oneerlijke handelspraktijken aan de kaak stellen en de druk opvoeren eerlijker arbeidsomstandigheden op te stellen.
Hoe weinig de notenpellers ook verdienen, ze willen hun werk persé blijven doen. Voor veel van hen is het de enige manier om aan geld te komen. In het artikel wordt een Indiase vrouw aan het woord gelaten die zelf al jaren cashewnoten pelt, Lalita. Zij zegt:
In het Kanyakumari district is de enige fabriek de cashewnotenfabriek. Dankzij die industrie hebben mensen hier een leven op kunnen bouwen. Ze hebben geïnvesteerd in de gezondheid en het onderwijs van hun kinderen. Mensen in Europa moeten juist meer van onze noten kopen. Dan kan het voor ons alleen maar beter worden.
Video: Een cashewnotenfabriek in Burkina Faso. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.