26

De liefde tussen de Russische media en Trump is plots bekoeld

Waar Trump deze herfst nog in de Russische staatsmedia geprezen werd als ‘de frisse lucht in een kamer die al decennia niet gelucht is’, is de toon het afgelopen weekend snel veranderd. De kranten, tabloids, en televisiekanalen van Rusland, die voor het grootste deel gecontroleerd worden door de Russische regering, hadden stuk voor stuk de afgelopen dagen ineens een ander verhaal te vertellen.

Trumps optredens werden ‘clownesk’ en ‘tragisch genoemd’ en zijn buitenlandbeleid ‘tegenstrijdig’ en ‘onbegrijpelijk’. De belangrijkste tabloid van Rusland, Komsomolskaja Pravda meent dat de Amerikaanse president niet te volgen is zonder een flinke slok op. De krant Moskovski Komsomolets vatte het als volgt samen: ‘Het is tijd om onze liefdesaffaire met Trump te beëindigen.’

Minder Trump op TV
Het is gebruikelijk dat de nieuwstrends in Rusland op vrijdagmiddag worden bepaald door een medewerker van Poetin. Die neemt de agenda voor de week daarop door met de bazen van de grote televisiezenders. Persbureau Bloomberg nam kennis van de strekking van deze briefing van afgelopen vrijdag: ‘minder Trump op TV’. Niet raar, gezien het feit dat Trump in januari vaker in beeld was bij de staatsmedia dan Putin zelf. Daarnaast is Trump wellicht toch niet zo Rusland-vriendelijk is als hij in eerste instantie leek.

De bekoelde liefde tussen de Russische media en Trump zal ook alleszins te maken hebben met het feit dat Trump als presidentskandidaat er andere standpunten op nahoudt dan Trump als president. Trump propageerde tijdens zijn campagne nog goede relaties met Rusland, wilde de Krim erkennen als Russisch grondgebied en had het liefst de V.S. teruggetrokken uit de ‘achterhaalde’ NAVO. Nu hij verkozen is en zijn banden met Rusland onder vuur liggen, stuur hij echter het volgende bericht de wereld in:

Het team van Trump spreekt nu over ‘Russische agressie’ in Oekraïne die ‘in strijd is met internationaal recht’ en vicepresident Mike Pence had het over ‘onwrikbare steun voor de NAVO’. In Washington heerst op het moment een groeiend ongemak en een anti-Russisch sentiment, vanwege de meerdere onderzoeken die lopen over de rol die het Kremlin gespeeld zou hebben in de afgelopen verkiezingen.

Volgens de Russische senator Franz Klintsjevitsj speelt Trump steeds meer volgens ‘de oude regels’. ‘Hij wordt van alle kanten aangevallen en lijkt daar steeds kwetsbaarder voor’, meent Klintsjevitsj. ‘Ik zie niet in hoe de verhouding tussen Rusland en de Verenigde Staten nu kan verbeteren, ondanks de oprechte intentie van Rusland om beter met elkaar om te gaan.’

Politiek satiricus John Oliver is er niet van overtuigd dat Trump in een conflict met Rusland aan het langste eind zou trekken. Als voorbeeld haalde hij in de uitzending van zondag het antwoord van Trump aan op de vraag hoe hij zou reageren op Russische bombardementen op Amerikaanse schepen: “I would say Vladimir, don’t do it. Let’s go. Come on. We are going to have a good relationship. Don’t do it.” Oliver vergeleek dit antwoord met de toon van een gefrustreerde hondenbezitter wiens cocker spaniel op het tapijt had geplast.

Bekijk de hele uitzending hier:

Geef een reactie

Laatste reacties (26)