68

De Limburger vergelijkt Holocaust-slachtoffer met omgekomen bootvluchteling

Boosheid om foto's op de voorpagina van de krant

Abonnees van dagblad De Limburger kregen donderdag een bijzondere krant op de deurmat. De voorpagina prijkt de iconische foto van Settela Steinbach en een foto van een meisje dat onlangs als bootvluchteling overleed in de Middellandse Zee. Bij de foto’s staat de tekst: Toen treinen, nu schepen.

De foto is een onderdeel van het artikel dat redacteur Frans Stoks schreef over de bootvluchteling -het jonge meisje – dat omkwam in de Middellandse Zee. In zijn artikel erkent de redacteur van De Limburger dat historische parallellen ‘nooit helemaal kloppen’. Toch vindt hij dat beide zaken – de vernietiging van mensenlevens tijdens de Holocaust en het overlijden van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee – met elkaar vergeleken kunnen worden.

Volgens hem heeft de foto van het verdronken meisje bijna hetzelfde iconische effect  ‘als het beeld van haar bange leeftijdgenote in de transportwagon in 1944’. Stoks zegt hierover:

Hoe voorkomen wij dat over zeventig jaar onze kleinkinderen zich afvragen waarom wij een van de grootste tragedies van onze tijd op ‘Onze zee’ niet hebben weten te voorkomen?

Op de sociale media ontstond veel ophef over de redactionele keuze van de Limburger:

 

Maar niet iedereen deelt die mening:

Geef een reactie

Laatste reacties (68)