Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De longen van de wereld staan in brand

  •  
21-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
200 keer bekeken
  •  
SPACE - AMAZON - FIRES

© 2019-08-21 15:10:59 This NASA Earth Observatory image obtained August 21, 2019, captured by Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Aqua satellite shows a photo of sev

Wetenschappers , klimaatactivisten en steeds meer wereldburgers maken zich grote zorgen over de verwoestende bosbranden die al drie weken woeden in het Amazoneregenwoud. Dit jaar zijn er al bijna 83.000 – veelal aangestoken – bosbranden geweest in Brazilië, een stijging van meer dan 80 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het Amazoneregenwoud wordt vaak ‘de longen van de wereld genoemd’ omdat er 20 procent van de zuurstof in de atmosfeer geproduceerd wordt.
De rookontwikkeling van de branden is inmiddels zo groot dat hij waarneembaar is vanuit de ruimte:
Gistermiddag werd het plotseling donker in São Paulo als gevolg van de rook van branden die enkele duizenden kilometers verderop woedden. De ‘blackout’ duurde zeker een uur.
De heftige toename in branden is een gevolg van het beleid van de nieuwe extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die in januari aantrad. Bolsonaro ontkent de klimaatcrisis en wil het Amazonegebied ontwikkelen voor mijn- en landbouw, ondanks desastreuze gevolgen voor het klimaat, het milieu en de lokale bevolking. Volgens het Braziliaanse nationale instituut voor ruimteonderzoek (INPE) werd vorige maand maar liefst 2254 vierkante kilometer regenwoud ontbost, een stijging van 278 procent ten opzichte van juli 2018.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.