Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De meeste dierproeven hebben nauwelijks nut

  •  
05-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
15854032506_9147bbc801_z
Omdat over proeven met dieren amper wordt geschreven in de media en de onderzoekers meestal ook niet met de uitkomsten naar buiten komen, worden die laboratoriumtesten vaak herhaaldelijk uitgevoerd of wegens tijdsdruk niet goed gedaan. Een vicieuze cirkel, zo zou je dierproeven kunnen noemen. Dit zeggen wetenschappers van het RadboudMC Nijmegen, het UMC Utrecht en het Netherlands Heart Instituut.
‘Onderzoek wordt dan onnodig herhaald, waardoor nog meer dieren lijden en sterven”, zegt onderzoekster Mira van der Naald  in het AD. Tot 85 procent van alle testen van nieuwe medicijnen en behandelingen doet niets voor mensen, terwijl bij die proeven in eerste instantie wel resultaat werd geboekt bij de dieren.
Wereldwijd zijn zo’n 115 miljoen dieren slachtoffer van dierenproeven. Bijna een half miljoen daarvan werd in 2016 in Nederland gebruikt voor proeven, of wellicht is misbruikt een beter woord. Van die dieren komt 90% om tijdens of na de test. Ze sterven al tijdens de proef of worden naderhand afgemaakt. De meest voorkomende proefdieren zijn muizen, ratten, kippen, vogels, varkens en konijnen.
Hoewel dierentesten al jaren onder vuur liggen, bevindt zich in Rijswijk nog altijd een groot centrum waar ook apen worden misbruikt voor allerhande proeven.
Bronnen: AD, VICE en Animal Rights
Cc-foto: MyCroyance
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.