Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Muur, over gescheiden werelden

  •  
05-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
demuur_300.jpg
Menno Bentveld presenteert documentaire-serie over toename fysieke scheidingsmuren in de wereld
Op 9 november 2014 is het 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Deze muur was toen het symbool van de scheiding van volkeren. Toen de poorten van deze muur werden geopend, trok een juichende mensenmassa het westen in. Bijna iedereen hoopte dat er een nieuwe tijd aanbrak, waarin muren ongewenst en overbodig zouden zijn. Die wens bleek voorbarig, want over de hele wereld worden er nog steeds muren gebouwd om mensen uit elkaar of tegen te houden.
RTEmagicC_ierland_465.jpg
Deze infographic toont de muur die in Noord-Ierland is opgetrokken tussen katholieke en protestantse bevolkingsgroepen. De scheiding is te zien in de eerste aflevering van De Muur. Wat ze in het Noord-Ierse Belfast de ‘peace wall’ noemen, bestaat eigenlijk uit maar liefst 99 muren tussen katholieke en protestantse wijken. Sommige daarvan zijn nog gebouwd nadat in 1998 het vredesverdrag werd getekend. Maar katholieken en protestanten zijn vandaag de dag nog steeds bang voor elkaar. Als ze al vriendschap met elkaar sluiten dan durven ze niet bij elkaar op bezoek te komen. Menno arriveert in de week waarop de Oranjemarsen worden gehouden en merkt dat de peace walls voorkomen dat de twee groepen elkaar te lijf gaan. Tegelijkertijd zijn ze het symbool van het conflict dat nog springlevend is in de hoofden van de mensen. 
De Muur is een idee van Menno Bentveld, uitgevoerd door 5 verschillende documentairemakers. Elke aflevering is daardoor anders van vorm en karakter. De aflevering over Noord-Ierland is gemaakt door Elena Lindemans, onder meer bekend van ‘Moeders springen niet van flats’.
Vanaf 7 november, iedere vrijdag om 21.00 uur op NPO 2.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.