2

De Muur, over gescheiden werelden

Menno Bentveld presenteert documentaire-serie over toename fysieke scheidingsmuren in de wereld

Op 9 november 2014 is het 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Deze muur was toen het symbool van de scheiding van volkeren. Toen de poorten van deze muur werden geopend, trok een juichende mensenmassa het westen in. Bijna iedereen hoopte dat er een nieuwe tijd aanbrak, waarin muren ongewenst en overbodig zouden zijn. Die wens bleek voorbarig, want over de hele wereld worden er nog steeds muren gebouwd om mensen uit elkaar of tegen te houden.


Deze infographic toont de muur die in Noord-Ierland is opgetrokken tussen katholieke en protestantse bevolkingsgroepen. De scheiding is te zien in de eerste aflevering van De Muur. Wat ze in het Noord-Ierse Belfast de ‘peace wall’ noemen, bestaat eigenlijk uit maar liefst 99 muren tussen katholieke en protestantse wijken. Sommige daarvan zijn nog gebouwd nadat in 1998 het vredesverdrag werd getekend. Maar katholieken en protestanten zijn vandaag de dag nog steeds bang voor elkaar. Als ze al vriendschap met elkaar sluiten dan durven ze niet bij elkaar op bezoek te komen. Menno arriveert in de week waarop de Oranjemarsen worden gehouden en merkt dat de peace walls voorkomen dat de twee groepen elkaar te lijf gaan. Tegelijkertijd zijn ze het symbool van het conflict dat nog springlevend is in de hoofden van de mensen. 

In de zesdelige documentaireserie De Muur trekt Menno Bentveld langs de nieuwe muren in de wereld. Hij vraagt zich af waarom ze zijn gebouwd en welk effect ze hebben op de mensen die aan weerszijde wonen. Op veel plekken wordt de muur gehaat. Maar niet alle muren zijn even ongewenst, en soms zijn de mensen er zelfs blij mee. Simpelweg omdat een muur vaak voor rust zorgt en het gevoel van veiligheid vergroot. Menno bezoekt de mensen die leven bij die muur en moet met enige regelmaat constateren dat hun werkelijkheid anders in elkaar steekt dan hij van te voren dacht.

De Muur is een idee van Menno Bentveld, uitgevoerd door 5 verschillende documentairemakers. Elke aflevering is daardoor anders van vorm en karakter. De aflevering over Noord-Ierland is gemaakt door Elena Lindemans, onder meer bekend van ‘Moeders springen niet van flats’.

Vanaf 7 november, iedere vrijdag om 21.00 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)