Laatste update 16:21
47

De Nederlandse politiebond: ‘politie faalt in diversiteitsbeleid’

De Nederlandse politebond maakt zich grote zorgen om de diversiteit bij de politie. Het dreigt een grote mislukking te worden omdat er – ondanks 20 jaar aan diversiteitsbeleid – niet genoeg agenten van bijvoorbeeld Marokkaanse of Turkse komaf geworven worden. Dat meldt Nieuwsuur.

De nieuwe politievakbondsvoorzitter Jan Struijs luidt de noodklok en zegt het volgende in een interview:

We merken het in de wijken. Zij zien de politie als hun natuurlijke vijand. Ze trekken zich steeds meer terug in hun eigen omgeving, dat hebben de we laatste acht jaar steeds sterker gemerkt. Er wordt hierop onvoldoende beleid gemaakt. De mensen die binnen de politie initiatief nemen, moeten zich er echt doorheen vechten om iets voor elkaar te krijgen. Dat is zorgelijk.

De politieopleidingen zijn vaak overwegend wit, ook in grote steden met veel diversiteit zoals Amsterdam en Rotterdam. Volgens de bond zijn de politiek en de opleidingen zelf niet meer bezig met het werven van meer agenten met een diverse komaf. Ook zou het moeilijker zijn om hogerop te komen, meldt ex-politieagent Hüseyin Sucu

Ik wilde hogerop komen binnen de politie, maar dat is niet gelukt. Ik heb niet de kansen gekregen die mijn autochtone collega’s wel hebben gekregen. Je moet je kunnen ontwikkelen en de kansen krijgen die iedereen krijgt.

In Amsterdam organiseert de politie wervingsdagen om meer jongeren met een Marokkaanse of Turkse achtergrond aan te spreken. De Amsterdamse wijkagent Nordin El Khayati vertelt hieronder waarom het belangrijk is dat het korps uit agenten van diverse etnische komaf bestaat.

Ik kom zelf uit een Marokkaans gezin. Dat helpt, omdat ik de taal spreek en de cultuur ken. Ik merk dat dat drempelverlagend werkt

 

cc foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (47)