Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'De Nederlandse rechtsstaat faalt op alle fronten'

  •  
21-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
621 keer bekeken
  •  
brenninkmeijer_300.jpeg
Oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer ongenadig hard over de staat van ons land
Als er een stresstest zou bestaan voor de rechtsstaat, dan zakt Nederland. Ook vergeleken met de rest van Europa staat Nederland er niet fraai op. Dat vindt hoogleraar Alex Brenninkmeijer.
Neem het voorbeeld van de bed-bad-brood-discussie. Hierbij is de rechtsstaat in het geding. Omdat de positie van mensen die geen eten hebben, nergens kunnen slapen is bepaald door het humanitaire recht. We zijn verplicht, deel juridische en moreel, om voor deze mensen te zorgen. 
Brenninkmeijer maakt zich met name zorgen over de rol van politici in dit soort juridische discussies:
Dingen waarvan je zegt dat er een belangrijke juridische component in zit, dat men dat op de politieke weegschaal gaat wegen. Dat dat een heel wild gebeuren is en daardoor ook de indruk ontstaat dat politici helemaal vrij zijn om te beslissen en dat is eigenlijk niet zo. Vanuit de politiek ontstaat de houding van het primaat van de politiek. Politici mogen het uitendelijk beslissen. Maar zo zit de rechtsorde niet in elkaar. We zijn een democratische rechtsorde. En de rechtstaat beperkt soms de speelruimte voor de democratie. Daar moet je soms in meegaan, anders slaag je niet voor de stresstest van de rechtsstaat.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.