Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Nieuwe Linie legt het nog één keer uit

  •  
08-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
DNL.jpg
Progressief weekblad viert vijftigste geboortedag met digitaal nummer
Vijftig jaar na de oprichting, en dertig jaar na het verscheiden, verschijnt het progressieve weekblad De Nieuwe Linie nog één keertje. Digitaal, op de website van de Volkskrant.
De Nieuwe Linie ontstond in 1963 als opvolger van het reactionaire katholieke weekblad De Linie. Geheel volgens de tijdgeest werd het een blad waarin ruimte was voor allerlei vernieuwingsgedachten. Oud-hoofdredacteur Gerard van den Boomen zegt in de Volkskrant:
‘We maakten een bevrijdingskrant. Vrij van regenten, vrij van de verkalkte kerk. We streden voor een vrije opvoeding, voor vrije seksualiteit, voor bedrijfsdemocratie. Het feminisme, de studentendemocratisering, het Tweede Vaticaans Concilie dat de luiken in de katholieke kerk opengooide – dat waren bevrijdingsstrijden en we steunden ze allemaal.’
Het blad maakte naam met spraakmakende medewerkers onder wie Ischa Meijer, Willem Oltmans, Pé Hawinkels en de cartoonist Willem. Begin jaren ’80 ging De Nieuwe Linie ter ziele, door een teruglopend abonneebestand, en misschien ook wel door ideologische conflicten op de redactie.
Een aantal oud-redacteuren heeft ter gelegenheid van het vijftigste geboortejaar een nieuwe aflevering gemaakt, die door de Volkskrant integraal op zijn website is gezet. Met artikelen waarin oudgedienden als Roel van Duijn, Huub Oosterhuis en Anja Meulenbelt terugblikken op het roemruchte verleden, maar ook met een aantal stukken over hedendaagse onderwerpen. De inmiddels 90-jarige Van den Boomen in zijn hoofdredactionele commentaar, dat net als vroeger “Van de Prinsengracht” heet:
we doen dat in de geest van toen: bevrijdend, vernieuwend, vooruitstrevend, democratiserend, iets verder kijkend dan onze neus lang is, volhardend en met name solidair met de mensen die in de maatschappij moeilijk aan de de bak komen
Via deze link is ook de nieuwe De Nieuwe Linie te lezen (pdf)

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.