22

De Nieuwe Vakbeweging toch te oud

Ouderenbond ANBO, 183 duizend leden: DNV te weinig vernieuwend ... Ook kleinere bonden wijzen de opvolger van FNV af: We blijven bezig met stammenstrijd

De Nieuwe Vakbeweging (DNV) is mislukt. Dat zegt althans de directeur van ouderenbond ANBO, Liane den Haan. De opvolger van de vakcentrale FNV is volgens de ANBO te weinig vernieuwend. De bond zal met zijn 183 duizend leden dan ook niet deelnemen DNV, zo meldt onder andere de Volkskrant vrijdag.

“Het is oude wijn in nieuwe zakken en ik wil geen marionet worden van andere bonden”, zegt ANBO-voorzitter De Haan. Volgens haar willen de grote bonden nog steeds een centrale aansturing, waarbij de macht van het getal de zeggenschap bepaalt, zo meldt ook de NOS vrijdagochtend. ANBO wil juist een beslissende stem hebben als het gaat om de ouderen.

De Volkskrant schrijft dat naast ANBO, ook Zelfstandigen Bouw (10.000) en Mooi (8.000) niets zien in de vernieuwingsplannen onder andere PvdA-politica Jetta Klijnsma. “We hebben vorig jaar afgesproken dat mensen van buitenaf een nieuwe vakbeweging zouden oprichten”, zegt Charles Verhoef, voorzitter van FNV Zelfstandigen Bouw. “Maar van dat plan blijft niet meer dan een advies over. Daar gaat iedereen weer op schieten en zo blijven we binnen de FNV bezig met onze stammenstrijd.”
Bonden die op 23 juni wel overstappen naar de nieuwe vakbeweging, Zelfstandigen, NVJ en Kiem, doen dat op voorwaarden waarvan nu al twijfelachtig is of die haalbaar zijn, aldus de Volkskrant.

NOS: Ook ouderenbond niet in DNV

Volkskrant: De Nieuwe Vakbeweging is al voor de oprichting 200 duizend leden kwijt

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)